Poland is becoming an increasingly popular enotourism destination.

Jesień to pora zbiorów winogron, a miejsc, w których uprawiane są te rośliny w naszym kraju jest coraz więcej. Odwiedzanie ich jest jednym z rodzajów turystyki, którego popularność rośnie również i w naszych regionach. Coraz więcej osób odkrywa uroki enoturystyki, a polskie winnice przyciągają turystów przez cały rok.

Czym jest enoturystyka?

Enoturystyka, czyli gałąź turystyki skupiająca się na odkrywaniu regionów winiarskich. Szczególnie popularna jest w miejscach znanych z produkcji wina, takich jak Francja, Włochy, Hiszpania, a także w innych częściach świata, jak Chile, Argentyna. Enoturyści odwiedzają winnice, uczestniczą w degustacjach i uczą się o procesie produkcji wina, od uprawy winorośli po butelkowanie wina. Polska, z bogatą tradycją winiarską, aktualnie staje się nowym celem dla enoturystów, dzięki ociepleniu klimatu i tym samym wzrostowi liczby winnic.

Do niedawna, aby zwiedzić prawdziwą winnicę, turyści często podróżowali do państw położonych na południu Europy. Dzisiaj mamy w Polsce już ponad 580 winnic, które od kilku lat budują nowy rodzaj doświadczenia podróżniczego – doświadczenie enoturystyczne. – zauważa Tomasz Barański, dyrektor Pałacu Mała Wieś oraz Winnicy Pałacu Mała Wieś, największej do tej pory winnicy na Mazowszu.

Historia upraw winorośli w Polsce

Historia upraw winorośli w Polsce sięga średniowiecza, gdy winogrona były sadzone głównie przez zakonników i duchowieństwo przy klasztorach. Wino było wtedy używane nie tylko do celów liturgicznych, ale również do spożycia przez wyższe warstwy społeczne. Uprawy winorośli były rozproszone, ale istniały w różnych regionach, w tym w Małopolsce, na Śląsku i na Podkarpaciu. Tradycja ta była podtrzymywana przez stulecia, jednak wraz z nadejściem XIX wieku w Polsce zaszły zmiany, które na długie dekady zatrzymały rozwój winnic.

Wojny, szczególnie I i II wojna światowa, przyniosły nieodwracalne szkody dla rolnictwa, w tym także dla polskich winnic. Uprawy winorośli były niszczone, a wino zaczęto masowo importować z krajów, które mogły je produkować na większą skalę i taniej, jak Włochy, Hiszpania i Francja. Dodatkowo, chłodniejszy klimat stanowił wyzwanie dla polskich plantatorów – winogrona wymagały dużo słońca i odpowiedniej temperatury do dojrzewania, a zbiory były często zbyt małe, aby produkcja była opłacalna.

Nowe możliwości

Coraz cieplejsze lata poprawiają warunki uprawy korzystnie wpływając na dojrzewanie winogron, co przekłada się na jakość wina, przyciągając enoturystów z całej Europy. Powstaje coraz więcej rodzinnych winnic, które oferują zwiedzanie, degustacje oraz warsztaty winiarskie. Ze względu na odpowiednie temperatury i ilość opadów, w przeciągu kilkunastu lat ilość winnic w Polsce zwiększyła się do ponad pięciuset, jednak dalej w centralnej części kraju jest ich niewiele. Najbardziej znane regiony winiarskie w kraju to Małopolska, Dolny Śląsk, Podkarpacie i Lubelszczyzna. Produkty lokalnych winnic doceniane zarówno w kraju, jak i za granicą. Winiarstwo staje się zatem nie tylko pasją, ale także istotną gałęzią polskiej gospodarki rolnej i turystyki.

Jakie odmiany winorośli najlepiej sprawdzają się w Polsce?

Ocieplenie klimatu w Polsce pozwala na bardziej różnorodną uprawę winorośli, a ostatnie lata zaczęły sprzyjać produkcji winogron, które dobrze dojrzewają i pozwalają na tworzenie win o wyjątkowych, świeżych aromatach. Zaczęto eksperymentować z różnymi odmianami winorośli, takimi jak Solaris, Regent, Rondo czy Johanniter, które dobrze radzą sobie w polskim klimacie.

Wpasowując się w klimat centralnej Polski można sadzić zarówno vitis vinifera, czyli winorośl właściwą, jak i tzw. hybyrydy – czyli krzyżówki międzygatunkowe, które są bardziej odporne na warunki klimatyczne panujące w naszym kraju. W naszej winnicy przeważają odmiany, takie jak Riesling, Solaris, Souvignier gris, Johanniter, Regent, Chardonnay, Pinot noir, Pinot gris. Posadzonych jest też kilka​ odmian w mniejszej ilości. – mówi Tomasz Barański, dyrektor Winnicy Pałacu Mała Wieś, położonej niedaleko Warszawy.

Winnica Pałacu Mała Wieś – nowe, wykwintne doświadczenie enoturystyczne, wypełnione szacunkiem do małowiejskiej historii i dyskretnym urokiem luksusu Pałacu w Małej Wsi.

Pałac Mała Wieś – historyczna rezydencja, zbudowana w  XVIII wieku, położona niedaleko Warszawy. Stanowi połączenie elegancji historycznej architektury z nowoczesnym luksusem. Pałac znany jest z pięknych wnętrz, ogrodów oraz największej winnicy na Mazowszu. Obiekt oferuje zarówno noclegi, jak i przestrzeń do organizacji wydarzeń – od wesel po konferencje, a także atrakcje enoturystyczne.

Tomasz Barański – absolwent ekonomii w Szkole Głównej Handlowej, z zamiłowania hotelarz i miłośnik winiarstwa, który z pasją kontynuuje także rodzinną tradycję sadownictwą. Współwłaściciel i dyrektor zarządzający Pałacu Mała Wieś, Winnicy Pałacu Mała Wieś oraz Viculus Palace Hotel, którego otwarcie planowane jest na 2026.

Hurtownia okularów

okulary przeciwsłoneczne

Related Information

Ministerstwo Zdrowia zapowiada poszerzenie listy bezpłatnych leków dla seniorów o nową szczepionkęMinisterstwo Zdrowia zapowiada poszerzenie listy bezpłatnych leków dla seniorów o nową szczepionkę
Ministry of Health announces expansion of list of free medicines...
- I hope that at the beginning of next year, in the first...
Automat paczkowy DHLAutomat paczkowy DHL
DHL eCommerce Polska z siecią 5000 automatów...
Liczba automatów paczkowych DHL eCommerce Polska przekroczyła właśnie 5000. To...
Automaty paczkowe DHL pAutomaty paczkowe DHL p
DHL eCommerce Polska z kolejnym krokiem milowym...
Komunikację 4000 maszyn wspiera wyjątkowa, oparta na emocjach akcja, realizowana...
Ferie zimowe w Karkonoszach – co warto...
Karkonosze to jeden z najpiękniejszych regionów górskich w Polsce, a...
Dr Agnieszka Sobol z IOŚ-PIB nagrodzona prestiżowym stypendium Komisji FulbrightaDr Agnieszka Sobol z IOŚ-PIB nagrodzona prestiżowym stypendium Komisji Fulbrighta
Dr Agnieszka Sobol z IOŚ-PIB nagrodzona prestiżowym...
Nagroda Fulbright Senior Award 2025/2026 przyznana została 15 naukowcom z...
Światowy Dzień ŻywnościŚwiatowy Dzień Żywności
Food to waste? That's out!
World Food Day is celebrated every...
Livigno_neve_dicembre. Fot. Fabio BorgaLivigno_neve_dicembre. Fot. Fabio Borga
Winter break is just around the corner. Where is it worth going...
Winter break is just around the corner. Where is it worth going with your child? Winter break...
Jesień w Livigno. Włochy, EuropaJesień w Livigno. Włochy, Europa
Where to go on holiday in September? Autumn break...
WHERE TO GO ON HOLIDAY IN SEPTEMBER? AUTUMN HOLIDAY IN THE MOUNTAINS. Holiday in...
Transport publicznyTransport publiczny
Every third child in Poland estimates that...
Transport exclusion affects the quality of life of children and young people in...
Polska i świat w obliczu zmian klimatu: co mówią dane z 2024 roku?Polska i świat w obliczu zmian klimatu: co mówią dane z 2024 roku?
Polska i świat w obliczu zmian klimatu:...
Wszystko wskazuje na to, że styczeń 2025 roku będzie uznany...
Storczyk z Łańcuckiej storczykarni na PodkarpaciuStorczyk z Łańcuckiej storczykarni na Podkarpaciu
Orchid House in Łańcut
Beautiful orchids can be seen all year round in Łańcut's orchid house. [Best_Wordpress_Gallery...
AgoraAgora
Key gameplay features of "7 Wonders...
"7 Wonders of the World: Duel - Agora" is an expansion to the popular...
Please share

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Wymagane pola są oznaczone *

Polska, Podkarpackie, Rzeszów aktualności i wydarzenia. Film, kultura, przyroda i natura
en_GBEnglish (UK)