Coffee is like a religion – International Coffee Day on September 29

Na świecie wypija się około 400 miliardów filiżanek kawy rocznie. Są tacy, którzy nie potrafią zacząć dnia bez tego aromatycznego napoju. Rekordzistami w piciu i mistrzami parzenia kawy są Włosi. Szacuje się, że przeciętny Włoch wypija ok. 4 filiżanki kawy dziennie. Pochodzący z tego kraju Chef Andrea Camastra z nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji NUTA deklaruje, że pija ich kilkanaście dziennie. – Statystyki pokazują, że codziennie na świecie pije się aż 2,25 mld filiżanek kawy. Ja mam tu swój niemały wkład, bo wypijam kilkanaście kaw dziennie. Kawa jest dla mnie jak religia – nie mógłbym bez niej żyć – deklaruje Camastra. Chef Camastra znany jest ze swojego, typowego dla Włochów, uwielbienia do kawy – wypija nawet 14 filiżanek espresso dziennie. Z reguły zaczyna dzień od podwójnego espresso, potem pije kolejne, a następnie cappuccino. To dla niego forma śniadania. Kiedy zaczyna pracę – wypija kolejną kawę, taki ma rytuał. – Naprawdę kocham kawę. Można powiedzieć, że jestem kawoholikiem – śmieje się i tłumaczy: we Włoszech picie kawy to zwyczaj wpisany w codzienną rutynę dnia. Każdy zaczyna dzień od kawy – często na stojąco, przy kontuarze w kawiarni. Taka kawa jest też tańsza kosztuje od 1 do 2 euro. Jeśli planujesz z kimś spotkanie, to z reguły proponujesz mu kawę. Po posiłku na zakończenie też wypijasz kawę. Polacy piją coraz więcej kawy i rozumieją, czym jest dobra kawa – potrafią docenić jej kremową konsystencję. Natomiast faktycznie we Włoszech cappuccino uważane jest za typowo poranny napój i zwyczajowo zamawia się je do południa, podczas gdy Polacy piją cappuccino o dowolnej porze dnia. Kolejna różnica jaką zauważyłem mieszkając nad Wisłą jest taka, że we Włoszech zawsze espresso serwowane jest ze szklaneczką wody – tego zwyczaju często nie przestrzega się w Polsce – opowiada Camastra.

Dzień kawy
Dzień kawy

Jak przygotować idealną kawę?  Co radzi Chef Andrea Camastra z restauracji NUTA?

Podstawa to oczywiście dobre ziarna. W głównej mierze wybór ziaren zależy od naszego gustu – Arabica będzie nieco bardziej kwaskowata, a Robusta gorzka, choć ona z reguły występuje w blendach. W Polsce popularne są mieszanki, których smak zmienia się z zależności od proporcji Arabici i Robusty. – Przy wyborze ziaren musimy zwrócić uwagę na stopień wypalenia kawy – lekki da nam kwaśny, a mocny gorzki smak. Ziarna trzeba w specjalny sposób przechowywać, w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby aromat nie wywietrzał. Przy parzeniu kawy, jeżeli mamy ekspres kolbowy, powinniśmy uważać, aby mieć wystraczającą ilość kawy i nie ubić jej za bardzo – zwiększy to jej czas ekstrakcji, a smak kawy będzie bardzo gorzki, niemalże spalony. Tego nie chcemy, bo poranek będzie zepsuty – śmieje się Camastra.

Hurtownia okularów

okulary przeciwsłoneczne

Related Information

Michał Fabiszewski-szef kuchniMichał Fabiszewski-szef kuchni
Chef Michał Fabiszewski's recipes for dishes...
Culinary Potatoes – in Unique Dishes in the Leading Role They often appear...
Farmers' protest on Polish-Ukrainian border suspended
[caption id="attachment_17060" align="aligncenter" width="1080"] Source: Facebook Joanna Frydrych[/caption] January 6 in...
Krynickie Studio Baletowe. Koncert pt.: Krynickie Studio Baletowe. Koncert pt.:
On January 19, the Krynica Ballet Studio performed at...
The Success Story of the "Krynickie Studio Baletowe" ensemble Krynickie Studio Baletowe is a renowned...
Akcja na zalewie - Stary Lubliniec - gmina Cieszanów. Na miejsce wysłano żołnierzyAkcja na zalewie - Stary Lubliniec - gmina Cieszanów. Na miejsce wysłano żołnierzy
Action on the "Stary Lubliniec" reservoir. On site...
More than a ton of dead fish was found in a fishery managed by the Polish Association...
BakuBaku
Baku Conference. Results of COP in Baku
This year's COP summit, held in Baku, Azerbaijan,...
Kotleciki z kaszy owsianej z sałatką z pomidora – z łodziKotleciki z kaszy owsianej z sałatką z pomidora – z łodzi
Traditional dishes with groats according to Łukasz Konik
Regional recipes with oat, semolina, spelt and corn groats Spelt, oat, semolina...
Drużyna A(A)_fot Adam Stępień, agencja wyborcza (28)Drużyna A(A)_fot Adam Stępień, agencja wyborcza (28)
The official premiere of the film took place in Warsaw...
The official premiere of the film "Team A(A)" took place in Warsaw...
Wawel Truck odwiedzi KolbuszowąWawel Truck odwiedzi Kolbuszową
Wawel Truck will visit Kolbuszowa
Wawel Truck wyrusza w zimową trasę, aby sprawiać Radość Level...
Dawid Podsiadło - Trasa Stadionowa 2024 fot. Jakub Szarzyński-minDawid Podsiadło - Trasa Stadionowa 2024 fot. Jakub Szarzyński-min
"Dawid Podsiadło – Documentary" with a record-breaking start...
Documentary film "Dawid Podsiadło – Dokumentalny", telling about the monumental route...
Livigno – a true Eldorado for skiers offers...
High in the Lombardy Alps, in a charming valley at an altitude of 1,816...
SIMONA KOSSAK – JEDNA SPOŚRÓD STADASIMONA KOSSAK – JEDNA SPOŚRÓD STADA
SIMONA KOSSAK – ONE OF THE HERD
Every day, almost 6,000 trucks filled with... leave Polish forests.
SPiNDAY 2024SPiNDAY 2024
SPiN DAY 2024 at the Podkarpackie Science Center...
The Łukasiewicz Subcarpathian Science Center has the honor to invite you on November 10 (Sunday)...
Please share

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Wymagane pola są oznaczone *

Polska, Podkarpackie, Rzeszów aktualności i wydarzenia. Film, kultura, przyroda i natura
en_GBEnglish (UK)
Polska, Podkarpackie, Rzeszów aktualności i wydarzenia. Film, kultura, przyroda i natura
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.