The University of Information Technology and Management in Rzeszów continues the implementation of the Health Academy 50+ project in the academic year 2024/2025

Zgodnie z zapowiedzią, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie kontynuuje realizację projektu Akademia Zdrowia 50+ w roku akademickim 2024/2025. Projekt ten obejmuje cykl bezpłatnych wykładów i warsztatów dla osób w wieku powyżej 50 roku życia.

W listopadzie osoby zainteresowane udziałem w projekcie mają okazję uczestniczyć aż w dwóch warsztatach, na które obowiązują zapisy. Terminy warsztatów i rekrutacji są następujące:

– Trening pamięci i koncentracji uwagi - odbędą się w wymiarze 10 spotkań, które realizowane będą w czwartki w godzinach 17.15-18.15. Pierwsze spotkanie już 07.11.2024 r. Rekrutacja potrwa od 28.10.2024 r. godz. 08.30 do 30.10.2024 r. godz. 12.00 poprzez formularz dostępny tutaj: https://forms.gle/D37mVVN46wfg2JaeA Warsztaty poprowadzi mgr inż. Bernadetta Kulinowska.

– Inteligencja emocjonalna – jak rozumieć siebie i innych oraz budować konstruktywne relacje – odbędą się 22.11.2024 r. w godzinach 16.15-18.30, rekrutacja od 12.11. do 08.30 do 14.11 do 12.00 poprzez formularz dostępny tutaj: https://forms.gle/XKTAZzaR2TyTU6vh9  Warsztaty poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka mgr Maryna Kuzmyn.

– Produkty zwiększające odporność – odbędą się 28.11.2024 r. w godzinach 16.15-18.30, rekrutacja od 18.11. do 08.30 do 20.11 do 12.00 poprzez formularz dostępny tutaj:  https://forms.gle/nKGG8LQ3WfPj4Wrp8 Warsztaty poprowadzi mgr Urszula Binduga.

Pani Urszula Binduga otworzy przeprowadzi również wykład rozpoczynający serie spotkań w ramach projektu. Wykład pt. „Jesteś tym co jesz – niebezpieczne dodatki do żywności” odbędzie się 23.10.2024 r. o godzinie 17.00. Więcej informacji o najnowszym nadchodzącym wydarzeniu w tekście poniżej, już dziś serdecznie zapraszamy.

Świadome kształtowanie diety – zaproszenie na najnowszy wykład w ramach projektu „Akademia Zdrowia 50+”

Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie kontynuuje realizację projektu Akademia Zdrowia 50

Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania realizuje w okresie październik 2023 r. – czerwiec 2025 r. projekt „Akademia Zdrowia 50+” w ramach Programu „Społeczna Odpowiedzialność Nauki II”, który finansowany jest ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki. Projekt „Akademia Zdrowia 50+” to cykl bezpłatnych wykładów i warsztatów dla osób w wieku powyżej 50 roku życia.

Głównym celem projektu jest popularyzacja nauki i wiedzy wśród osób 50+ oraz ukazanie ich przydatności w życiu codziennym, szczególnie w kwestiach związanych ze zdrowiem, także psychicznym, profilaktyką chorób cywilizacyjnych, zagrożeń środowiskowych, jak również koncepcji aktywnego starzenia. W ramach projektu realizowane będą wykłady i warsztaty o charakterze naukowym, które zostaną przeprowadzone przez specjalistów z dziedzin m.in. biologii, farmakologii, biotechnologii, kosmetologii, psychologii, rozwoju osobistego, dietetyki czy fizjoterapii.

Treści poruszane podczas spotkań w ramach projektu stanowią odpowiedź na potrzeby, które cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród populacji osób, które ukończyły 50 rok życia. Realizacja projektu skutecznie niweluje trudności w dostępie do aktualnej wiedzy. Zajęcia realizowane przez teoretyków i praktyków poparte są najnowszymi badaniami. Pozyskana wiedza, której teorie można łatwo przełożyć na działania praktyczne inspiruje seniorów, równocześnie nie skazując ich na ograniczenia opieki medycznej.

Wykłady mają charakter otwarty dla wszystkich osób po 50 roku życia i będą realizowane w formie hybrydowej (na żywo z jednoczesną transmisją online). Aby otrzymać link do transmisji online należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny tutaj:  https://forms.gle/ixJLSf7Mm9Mhn4Xr9 do dnia 23.10.2024 do godz. 12.00. W odpowiedzi prześlemy link do transmisji wykładu na podany przez Państwa adres email.

Zapisy na warsztaty oraz tematyka wykładów będzie ogłaszana na stronie https://wsiz.edu.pl/dla-otoczenia/akademia-50-plus/projekt-akademia-zdrowia-50/

Najbliższy wykład w ramach projektu – „Jesteś tym co jesz – niebezpieczne dodatki do żywności” – odbędzie się 23.10.2024 r. o godzinie 17.00 w auli głównej im. prof. Jerzego Chłopeckiego w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.

Wykład poprowadzi mgr Urszula Binduga (https://wsiz.edu.pl/kadra-akademicka/ubinduga/) doktorantka Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na Wydziale Technologii Żywności. Absolwentka szkół wyższych, studiów podyplomowych i kwalifikacyjnych o kierunkach Turystyka i rekreacja, Dietetyka i planowanie żywienia, Zarządzanie zasobami ludzkimi, Przygotowanie pedagogiczne.  Asystentka w Katedrze Chorób Cywilizacyjnych i Medycyny Regeneracyjnej, współpracowniczka Biura Zrównoważonego Rozwoju, nauczyciel akademicki na kierunkach Dietetyka, Fizjoterapia, Kosmetologia. Jej główne zainteresowania to coaching zdrowia, edukacja żywieniowa, psychodietetyka

Mgr Urszula Binduga jest znana i ceniona przez słuchaczy Akademii 50+, dla których  w przeszłości przeprowadziła warsztaty m.in. z analizy składu masy ciała, redukcji stresu, analizy etykiet produktów spożywczych czy zamienników cukru lub cieszących się dużym zainteresowaniem wykładów np. „Post krótkotrwały”, „Tabletka cud – fakty i mity na temat suplementów diety”, „Wpływ opakowań na jakość zdrowotną żywności”, „Od tłuszczu nie przytyjesz, ale od TAKICH złych nawyków tak – wybrane złe zachowania i wybory żywieniowe”.

Możliwe jest uczestnictwo na żywo lub online – prosimy wówczas o wypełnienie i przesłanie formularza dostępnego na stronie https://forms.gle/ixJLSf7Mm9Mhn4Xr9 do dnia 23.10.2024 do godz. 12.00. W odpowiedzi prześlemy link do transmisji wykładu na podany przez Państwa adres email.

Wykład poświęcony będzie roli dodatków do żywności, które powszechnie występują w produktach spożywczych. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku to składniki, które codziennie pojawiają się na wielu stołach, ale czy naprawdę wiemy, jak wpływają na nasze zdrowie? Omówimy ich funkcje, mechanizmy działania oraz aktualne przepisy regulujące ich stosowanie. Zastanowimy się również, jak świadomie dokonywać wyborów konsumenckich, unikając potencjalnie szkodliwych składników. To wiedza nie tylko dla pasjonatów zdrowego stylu życia, ale dla każdego, kto chce z większą pewnością podejmować codzienne decyzje żywieniowe.

Podczas wykładu dowiecie się Państwo:

– jak żywność wpływa na nasze samopoczucie

– jakie produkty nie sprzyjają prowadzeniu zdrowego trybu życia

– co warto zmienić w codziennej diecie i jakie będą tego skutki.

DOROBEK NAUKOWY PRELEGENTKI:

  • Pietryka-Michałowska E., Jędrych M., Rogala U., Effects of selected dietary factors and physical activity on the prevalence of overweight and obesity in the town population (Ocena wpływu wybranych czynników żywieniowych i aktywności fizycznej na występowanie nadwagi i otyłości w populacji miejskiej). Chapter XXII [w:]Public health and research; red.Leszek Wdowiak, Wacław Kruk, Monika Binkowska-Bury, wyd. NeuroCentrum, Lublin 2009, s. 279-290;
  • Bar, M., Binduga, U. E., & Szychowski, K. A. (2022). Methods of isolation of active substances from garlic (Allium sativum L.) and its impact on the composition and biological properties of garlic extracts. Antioxidants, 11(7), 1345.
  • Szychowski, K. A., Rybczynska-Tkaczyk, K., Gawel-Beben, K., Swieca, M., Karas, M., Jakuczyk, A., Binduga U. & Gminski, J. (2018). Characterization of active compounds of different garlic (Allium sativum L.) cultivars. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 68(1).
  • Szychowski, K. A., Leja, M. L., Kaminskyy, D. V., Binduga, U. E., Pinyazhko, R., Lesyk, R. B., & Gmiński, J. (2017). Study of novel anticancer 4-thiazolidinone derivatives. Chemico-Biological Interactions, 262, 46-56.
  • Binduga, U., & Stawecka-Wiatrowska, A. (2012). Wpływ stanów emocjonalnych na relacje z rodziną u osób z nieswoistymi zapaleniami jelit, 122 (1) : 7-12
  • Jędrych M., Rogala U., The awareness of some chosen lifestyle factors on the health condition of contemporary young people on the example of secondary school students (Świadomość wpływu wybranych czynników stylu życia na stan zdrowia współczesnej młodzieży na przykładzie uczniów szkół ponadgimnazjalnych). Chapter X [w:]Wellness and success; red. Józef  Bergier, wyd. NeuroCentrum, Lublin 2009, s. 139-152;
  • Balanda, O., Januszewicz, P., Binduga, U.  Mikroplastik powoli zabija nas od środka!. https://zielonyblog.wsiz.edu.pl/mikroplastik-powoli-zabija-nas-od-srodka/
  • Prelegentka TEDx Rzeszów CoundDown – 12.2023 – wystąpienie „Czy zioło może dużo?”

Projekt jest finansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach Programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II”.

Hurtownia okularów

okulary przeciwsłoneczne

Related Information

Dietetyczka Małgorzata JackowskaDietetyczka Małgorzata Jackowska
Jak jedzą polskie dzieci i jak podejść...
O racjonalnym podejściu do żywienia najmłodszych okiem dietetyczki Małgorzaty JackowskiejStatystyki...
Pieczone ziemniaki z burakiemPieczone ziemniaki z burakiem
Can potatoes be part of the diet of people...
Dietitian discusses the principles of composing meals with potatoes, including in the case of...
JabłkaJabłka
What motivates children to change their diet?
Dietitian Małgorzata Jackowska suggests how to help your child (and yourself) better...
DANACOL_Profilaktyka dla zdrowego sercaDANACOL_Profilaktyka dla zdrowego serca
Prevention for a healthy heart. Check how often...
Cholesterol is a lipid compound that is necessary for the proper functioning...
Boiled, baked or fried?
Find out which potato preparation methods are best for you Potatoes are...
Fundacja Nutricia Sterole RoślinneFundacja Nutricia Sterole Roślinne
Plant sterols: effective support in reducing high...
High cholesterol affects as many as 67% Poles over 20 years of age...
Sałatka z kukurydząSałatka z kukurydzą
How to Freeze, Cook, and Bake Corn for...
Nutritionist's advice Corn has many benefits. Over 60% grains...
Serce jesieńSerce jesień
September 29, World Heart Day
Heart under control – How to take care of your heart health during...
Naleśniki jaglane. fot. Nasza KaszaNaleśniki jaglane. fot. Nasza Kasza
Millet – an ally of our health and...
Suitable for people with celiac disease and gluten intolerance, it helps...
Ministerstwo Zdrowia zapowiada poszerzenie listy bezpłatnych leków dla seniorów o nową szczepionkęMinisterstwo Zdrowia zapowiada poszerzenie listy bezpłatnych leków dla seniorów o nową szczepionkę
Ministry of Health announces expansion of list of free medicines...
- I hope that at the beginning of next year, in the first...
wojewoda podkarpacki Teresa Kubas-Hul - fot Jerzy Żygadło PUWwojewoda podkarpacki Teresa Kubas-Hul - fot Jerzy Żygadło PUW
166 million złoty for Podkarpacie roads. Who...
Podkarpackie Voivode Teresa Kubas-Hul announced today the start of the application process...
Livigno – a true Eldorado for skiers offers...
High in the Lombardy Alps, in a charming valley at an altitude of 1,816...
Please share

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Wymagane pola są oznaczone *

Polska, Podkarpackie, Rzeszów aktualności i wydarzenia. Film, kultura, przyroda i natura
en_GBEnglish (UK)
Polska, Podkarpackie, Rzeszów aktualności i wydarzenia. Film, kultura, przyroda i natura
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.