Company name: Ivy Farm CC-BY Ivy Farm Product: 2023 cultivated sausages, poke, meatballs, hotdogs, burgers, and bao buns, plated in various combinations. Access & permission: CC-BY

Połowa Polaków popiera pomysł produkcji mięsa hodowanego komórkowo w Polsce. Najnowszy raport

4 minutes, 23 seconds Read

Nowe badanie pokazuje stosunek Polaków do mięsa hodowanego komórkowo – według 56 proc. badanych powinno ono być dostępne dla konsumentów, jeśli przejdzie ocenę organów regulujących bezpieczeństwo żywności. Mięso hodowane komórkowo jest podobne do mięsa, które jemy dzisiaj, jednak produkuje się je w kultywatorach podobnych do fermentatorów używanych do produkcji piwa, a nie pozyskuje z hodowli zwierząt.

Połowa Polaków popiera pomysł produkcji mięsa hodowanego komórkowo w Polsce. Najnowszy raport

Nowe badanie przeprowadzone przez YouGov na zlecenie organizacji non-profit i think tanku Good Food Institute Europe (GFI Europe) wykazało, że ponad połowa polskich konsumentów jest otwarta na spróbowanie mięsa hodowanego komórkowo (nazywanego także mięsem hodowlanym) i poparłaby rozwój jego produkcji w Polsce.

Już 54 proc. badanych jest skłonnych spróbować tego typu produktu, a 25 proc. rozważyłoby zastąpienie nim części obecnie spożywanego mięsa. Zdaniem 49 proc. respondentów spożywana obecnie w Polsce ilość tradycyjnego mięsa jest zbyt wysoka. Taki sam odsetek badanych deklaruje, że w ciągu najbliższych dwóch lat planuje  jeść mniej mięsa lub nie jeść go wcale.

Mięso hodowane komórkowo jest produkowane poprzez pobranie niewielkiej próbki komórek zwierzęcych i hodowanie ich w kultywatorach, podobnych do fermentorów stosowanych w produkcji piwa. Proces ten odtwarza te same funkcje biologiczne, które występują w ciele zwierzęcia, zapewniając niezbędną temperaturę i podstawowe składniki odżywcze, takie jak woda, białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Metodą tą można produkować różne rodzaje mięsa, w tym drób, wieprzowinę, wołowinę i owoce morza.

Polscy konsumenci wykazują rosnącą świadomość i otwartość na mięso hodowane komórkowo

Pomimo tego, że mięso hodowane komórkowo to nowy produkt spożywczy, 40 proc. badanych deklaruje, że zna już metodę jego produkcji, a 16 proc. twierdzi, że ma znaczną wiedzę na ten temat. Co więcej, zdaniem 56 proc. respondentów powinno ono zostać dopuszczone do sprzedaży w Polsce, jeśli przejdzie ocenę bezpieczeństwa żywności przez organy regulacyjne. Dodatkowo 51 proc. uważa, że powinno być produkowane w kraju, aby przynieść korzyści naszej gospodarce. Już 39 proc. Polaków zgadza się, że decydenci powinni inwestować w badania i rozwój mięsa hodowanego komórkowo.

Ponad połowa (58 proc.) badanych uważa, że decyzja o zatwierdzeniu mięsa hodowanego komórkowo powinna być niezależna od jakichkolwiek interesów handlowych. W miarę wysoka zgodność panuje wśród badanych w jednej kwestii – 72 proc. jest zdania, że na opakowaniach produktów z mięsa hodowanego komórkowo powinny znajdować się określenia kojarzone z mięsem tradycyjnym (jak np. „kurczak”, „burger” czy „kiełbasa”), ale z jasnym oznaczeniem, że nie pochodzą one z hodowli zwierząt – np. „komórkowe nuggetsy z kurczaka, wyprodukowane bez hodowli zwierząt”.

Dzięki ponad 50 startupom w Europie, w tym polskiemu LabFarm, zajmującym się rozwojem sektora mięsa hodowanego komórkowo, to innowacyjne podejście może pomóc zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na białko, jednocześnie zwiększając bezpieczeństwo żywnościowe. Istniejące badania sugerują, że mięso hodowane komórkowo może wymagać znacznie mniej zasobów, takich jak ziemia, i generować mniej emisji gazów cieplarnianych w porównaniu z konwencjonalną hodowlą zwierząt. Dodatkowo rozwój branży mięsa hodowanego komórkowo może przyczynić się do powstania nowych miejsc pracy w sektorze zrównoważonych technologii żywnościowych i zapewnić Polsce pozycję lidera w tej rozwijającej się dziedzinie.

Mięso hodowane komórkowo oferuje zrównoważony i wydajny sposób cieszenia się smakiem mięsa, który kochamy, poszerzając możliwości wyboru konsumentów i napędzając innowacje w zakresie technologii żywności. Polska posiada wiedzę naukową i siłę przemysłową, aby stać się liderem w tym rewolucyjnym sektorze, zabezpieczając swoją przyszłość żywnościową i pobudzając gospodarkę – mówi Seth Roberts, Senior Policy Manager w GFI Europe.

Mięso hodowane komórkowo musi zostać zatwierdzone zgodnie z przepisami UE dotyczącymi nowej żywności, zanim będzie mogło być sprzedawane w którymkolwiek z 27 państw członkowskich UE. Podczas gdy mięso komórkowe zostało zatwierdzone do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych i Singapurze, pierwsze wnioski o zatwierdzenie zostały złożone do organów regulacyjnych ds. bezpieczeństwa żywności w Wielkiej Brytanii i Szwajcarii.

Dane pochodzą z badania w formie ankiety internetowej przeprowadzonej w dniach 15-22 kwietnia 2024 r. przez YouGov Deutschland GmbH na reprezentatywnej grupie 1006 osób z Polski w wieku powyżej 18 lat.

Good Food Institute to organizacja non-profit pracujący nad ulepszeniem globalnego systemu żywnościowego dla dobra planety, ludzi i zwierząt. Wraz z naukowcami, firmami i decydentami, zespoły GFI koncentrują się na tym, aby mięso roślinne i hodowlane było smaczne, niedrogie i dostępne. GFI jest międzynarodową siecią organizacji promujących alternatywne białka jako niezbędne rozwiązanie potrzebne do osiągnięcia światowych celów w zakresie klimatu, globalnego zdrowia, bezpieczeństwa żywnościowego i różnorodności biologicznej.

https://gfi.org/

Powiązane informacje

Groźny precedens w UE: politycy przeciwko wilkom
Po raz pierwszy w historii Unii Europejskiej doszło do osłabienia...
Jak być asertywnym przy wielkanocnym stole?
Psychodietetyczka radzi, jak zadbać o siebie podczas świąt Święta Wielkanocne to...
O ocalałych w Rzeszowie w pierwszych miesiącach po zakończeniu niemieckiej okupacji – wykład Kamila KoperyO ocalałych w Rzeszowie w pierwszych miesiącach po zakończeniu niemieckiej okupacji – wykład Kamila Kopery
O ocalałych w Rzeszowie w pierwszych miesiącach...
Rzeszowskie Piwnice – 23 października, godz. 17.00 361 osób zostało odnotowanych...
Spotkanie z udziałem wójtów, burmistrzów, prezydentów i starostów z terenu całego województwa podkarpackiego Fot. Jerzy Żygadło/PUW w RzeszowieSpotkanie z udziałem wójtów, burmistrzów, prezydentów i starostów z terenu całego województwa podkarpackiego Fot. Jerzy Żygadło/PUW w Rzeszowie
Spotkanie z udziałem wójtów, burmistrzów, prezydentów i...
W Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim odbyło się dziś spotkanie z udziałem...
Podaruj w prezencie zdrowie – świąteczny trend na 2023 rokPodaruj w prezencie zdrowie – świąteczny trend na 2023 rok
Podaruj w prezencie zdrowie – świąteczny trend...
Przed nami okres pełen ciepła i radości. Nieodłącznym elementem spotkań...
Majówka na piątkę w Podkarpackim Centrum Nauki...
W dniach 1-5 maja 2024 w Podkarpackim Centrum Nauki Łukasiewicz...
Włoska organistka Milena MansantiWłoska organistka Milena Mansanti
Najbliższy weekend to czas kolejnych koncertów Podkarpackiego...
W sobotę 27 lipca o godzinie 18.00 w Jarosławskim Opactwie...
Adam Sapeta Nowy Podkarpacki Wojewódzki Konserwator ZabytkówAdam Sapeta Nowy Podkarpacki Wojewódzki Konserwator Zabytków
Nowy Podkarpacki Wojewódzki Konserwator Zabytków
Adam Sapeta został nowym Podkarpackim Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków. - Jestem...
Transport publicznyTransport publiczny
Co trzecie dziecko w Polsce ocenia, że...
Wykluczenie transportowe wpływa na jakość życia dzieci i młodzieży w...
Komunikacja z osobami starszymiKomunikacja z osobami starszymi
Jak rozmawiać́ z seniorami?
Dobra komunikacja z seniorami kluczem do dobrej opieki. Większość́ Polaków...
Wakacyjny piknik nad jeziorem TarnobrzeskimWakacyjny piknik nad jeziorem Tarnobrzeskim
Zapraszamy na piknik wakacyjny „Kręci mnie bezpieczeństwo...
Piknik wakacyjny połączony z ćwiczeniami służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo nad...
Paszport wakacjePaszport wakacje
​Sprawdź przed wakacyjnym wyjazdem ważność dokumentów podróży!
Aby uniknąć kłopotów warto minimum 14 dni przed planowaną datą...

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć − 9 =

Wszystkie produkty. Wszystkie ceny. W jednym miejscu.
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.