fot. Daniel Dudka

Czy można jeść jarzębinę?

0 minutes, 53 seconds Read

Tak, jarzębinę można jeść, ale tylko po odpowiednim przygotowaniu. Owoce jarzębiny (Sorbus aucuparia) zawierają kwas parasorbinowy, który może powodować dolegliwości żołądkowe, jeśli jest spożywany na surowo. Jednak gotowanie, suszenie lub mrożenie owoców rozkłada ten kwas, czyniąc jarzębinę bezpieczną do spożycia.

fot. Daniel Dudka

Jarzębina jest używana do przygotowywania dżemów, galaretek, soków, nalewek oraz innych przetworów. Owoce jarzębiny są bogate w witaminę C i mają właściwości prozdrowotne.

Oto kilka wskazówek, jak przygotować jarzębinę do spożycia:

1. Gotowanie: Gotowanie owoców przez kilka minut wystarcza, aby zneutralizować kwas parasorbinowy.
2. Suszenie: Suszenie owoców na słońcu lub w suszarce do owoców również usuwa toksyczne substancje.
3. Mrożenie: Zamrażanie owoców na co najmniej 24 godziny przed spożyciem także rozkłada kwas parasorbinowy.

Pamiętaj, aby zawsze odpowiednio przygotować jarzębinę przed jej spożyciem, aby uniknąć ewentualnych problemów zdrowotnych.

Powiązane informacje

JabłkaJabłka
Co motywuje dzieci do zmian w diecie?
Dietetyczka Małgorzata Jackowska podpowiada, jak pomóc dziecku (i sobie) lepiej...
Livigno_neve_dicembre. Fot. Fabio BorgaLivigno_neve_dicembre. Fot. Fabio Borga
Ferie zimowe tuż, tuż. Dokąd warto wyjechać...
Ferie zimowe tuż, tuż. Dokąd warto wyjechać z dzieckiem? Ferie zimowe...
Zachód słońca nad RzeszowemZachód słońca nad Rzeszowem
Zachód słońca nad Rzeszowem
Zachód słońca nad Rzeszowem zachwyca intensywnością barw i wyjątkowym klimatem....
Rudawka Rymanowska, spokój nad wodą
[Best_Wordpress_Gallery id="63" gal_title="Rudawka Rymanowska, błogość i spokój nad taflą wody...
Mały drozd suszy piórka siedząc na wierzbie
Mały drozd wykąpał się w fontannie i suszy piórka siedząc...
Kwitnące Tulipany w Rzeszowskim parkuKwitnące Tulipany w Rzeszowskim parku
Soczyste czerwone Tulipany
[Best_Wordpress_Gallery id="104" gal_title="Soczyste czerwone Tulipany"] Kwiaty tulipanów (Tulipa) są jednymi z...
Bieszczady na szlaku
[Best_Wordpress_Gallery id="90" gal_title="Bieszczady"]
Skarby jesieni na mokrym blacie stołu w...
[Best_Wordpress_Gallery id="75" gal_title="Skarby jesieni"]
Rudbekia owłosiona na Reymonta w RzeszowieRudbekia owłosiona na Reymonta w Rzeszowie
Rudbekia owłosiona na Reymonta w Rzeszowie
[Best_Wordpress_Gallery id="108" gal_title="Rudbekia owłosiona na Reymonta w Rzeszowie"]
Kropla deszczu na gałęzi
[Best_Wordpress_Gallery id="29" gal_title="Kropla wody na gałęzi"]
Pstrąg z kolbą kukurydzyPstrąg z kolbą kukurydzy
Z jakimi produktami łączyć kukurydzę i jej...
Z JAKIMI PRODUKTAMI ŁĄCZYĆ KUKURYDZĘ I JEJ ZIARNA, BY ZACHOWAŁA...
Czerwone jeżówkiCzerwone jeżówki
Jeżówka purpurowa wygląda bosko
Na zdjęciu widzimy intensywnie czerwone jeżówki (Echinacea) kwitnące na tle...

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 + czternaście =

Wszystkie produkty. Wszystkie ceny. W jednym miejscu.
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.