Kotleciki z kaszy owsianej z sałatką z pomidora – z łodzi

Tradycyjne potrawy z kaszą według Łukasza Konika

7 minutes, 37 seconds Read

Regionalne przepisy kaszą owsianą, manną, orkiszową i kukurydzianą

Orkiszowa, owsiana, manna i kukurydziana to kasze rzadziej wykorzystywane w polskiej kuchni – nie są one tak popularne jak gryczana, jęczmienna czy nawet jaglana. Tymczasem w różnych częściach naszego kraju stanowią podstawę wielu tradycyjnych potraw.

Łukasz Konik – kucharz, autor książki „Kuchnia Regionów” i ekspert kulinarny kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” przedstawia przepisy na regionalne dania z kaszą orkiszową, owsianą, manną i kukurydzianą z Łodzi, Opolszczyzny, Podkarpacia, Warmii i Mazur oraz Ziemi Świętokrzyskiej.

KOTLECIKI Z KASZY OWSIANEJ Z SAŁATKĄ Z POMIDORA – Z ŁODZI

– Wydarzenia historyczne oraz mieszanina kultur wytworzyły piękną tradycję kulinarną i wykreowały wiele ciekawych potraw w województwie łódzkim, w tym tzw. zupę zalewajkę z zasmażką. Na pewno jednak smakiem skradną serca wielu osobom kotleciki z kaszy owsianej z sałatką z pomidora. Cechuje je prostota w przygotowaniu oraz dostępność składników – mówi Łukasz Konik.

Składniki:

  • Kasza owsiana – 150g
  • Cebula – 1 szt.
  • Szczypior – kilka gałązek
  • Jaja – 2 szt.
  • Wywar warzywny – 300ml
  • Bułka tarta do panierowania
  • Sól, pieprz
  • Olej rzepakowy do smażenia

Sałatka:

  • Pomidorki koktajlowe – 100g
  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Olej – 3 łyżki
  • Sól, pieprz ziołowy

Wykonanie:

Zagotować wywar warzywny i dodać kaszę owsianą. Gotować przez około 20 minut, przecedzić przez sito i wystudzić. Następnie zmielić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Szczypior posiekać. Zmieloną kaszę owsianą wymieszać z cebulą, szczypiorkiem i jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować kotlety. Panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidorki pokroić w plasterki. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i polać olejem. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym.

SMAŻONE PIEROGI Z MĄKI KUKURYDZIANEJ Z KAPUSTĄ KISZONĄ I KOŹLAKAMI – Z OPOLSZCZYZNY

Smażone pierogi z mąki kukurydzianej z kapustą kiszoną i koźlakami – z Opolszczyzny
Smażone pierogi z mąki kukurydzianej z kapustą kiszoną i koźlakami – z Opolszczyzny

– Choć Opole słynie przede wszystkim z festiwalu muzyki rozrywkowej, degustując lokalne tradycyjne przysmaki śmiało możemy również liczyć na festiwal kulinarny. Mimo że kuchnia opolska składa się głównie z dań mięsnych, wegetarianie również będą tutaj w swoim żywiole. Mam na myśli pierogi z mąki kukurydzianej z kapustą kiszoną i koźlakami. To przysmak dla wszystkich – zapewnia ekspert kulinarny.

Składniki:

  • Kasza kukurydziana – 500g
  • Mąka pszenna – 500g
  • Ciepła woda – 500ml
  • Masło – 150g
  • Jaja – 2 szt.
  • Szczypta soli
  • Kiszona kapusta – 1kg
  • Cebula – 1 szt.
  • Koźlaki – 200g
  • Sól, pieprz
  • Ziele angielskie – 6 szt.
  • Liść laurowy – 3 szt.
  • Woda – 500ml
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Cebula – 3 szt.
  • Masło – 200g
  • Natka pietruszki – 0,5 pęczka

Wykonanie:

Kaszę kukurydzianą zmiksować na mąkę. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło, letnią wodę, sól i jaja. Zagnieść ciasto. Koźlaki dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju razem z cebulką i dodać kiszoną kapustę oraz sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dolać 500 ml wody i dusić przez około 30 minut. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i nałożyć farsz z kiszonej kapusty i koźlaków. Zlepić brzegi i uformować pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez około 8 minut. Odcedzić i podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać masło. Smażyć na wolnym ogniu około 15 minut. Powstałą okrasą polać pierogi i posypać posiekaną natką pietruszki.

PLACUSZKI Z FASOLI Z KAPUSTĄ KISZONĄ – Z PODKARPACIA

Placuszki z fasoli z kapustą kiszoną – z Podkarpacia
Placuszki z fasoli z kapustą kiszoną – z Podkarpacia

– Podkarpacie to istny kulinarny tygiel. Prym tutaj wiedzie fasola. Wytwarza się z niej rozmaite smarowidła, placki, a nawet serniki. Ale hitem są placuszki z fasoli z kapustą kiszoną. To idealne danie, które dodaje energii – przekonuje kucharz.

Składniki:

  • Kasza manna – 6 łyżek
  • Fasola konserwowa – 400g
  • Kiszona kapusta – 200g
  • Jaja – 2 szt.
  • Cebula szalotka – 2 szt.
  • Jogurt naturalny – 100g
  • Sól
  • Majeranek – 1 łyżeczka
  • Kminek – 0,5 łyżeczki
  • Olej rzepakowy – do smażenia
  • Śmietana 18% – 4 łyżki
  • Natka pietruszki – 0,5 pęczka

Wykonanie:

Zmielić fasolę i dodać do niej podsmażoną pokrojoną w kostkę szalotkę. Następnie dodać kaszę mannę, posiekaną kiszoną kapustę, jogurt naturalny, jaja oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć okrągłe placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki.

KLOPSIKI CIELĘCE W SOSIE KURKOWYM – ZE ŚWIĘTOKRZYSKIEGO

Klopsiki cielęce w sosie kurkowym – ze Świętokrzyskiego
Klopsiki cielęce w sosie kurkowym – ze Świętokrzyskiego

– Ziemia świętokrzyska jest niezwykle malownicza, ale to gleby jałowe, trudne dla rolników. Kuchnia musiała być więc bardzo kreatywna. Często gotowano tutaj kaszę, z której również przyrządzano kilka dań – placki czy różnego rodzaju kotlety. Mięso w tej kuchni było nie lada rzadkością. Ale jak się pojawiło na świętokrzyskim stole, to była to prawdziwa celebracja. A klopsiki cielęce w sosie kurkowym podbiły nie tylko serce mieszkańców, ale także przyjeżdzających tutaj turystów – opowiada Łukasz Konik.

Składniki:

  • Łopatka cielęca – 1 kg
  • Kasza manna – 100g
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Mleko do namoczenia bułki – 100ml
  • Mąka pszenna – 3 łyżki
  • Kurki – 100g
  • Masło – 3 łyżki
  • Śmietana 30% – 100ml
  • Jajka – 2 szt.
  • Sól, pieprz
  • Ziele angielskie – 4 szt.
  • Liść laurowy – 2 szt.
  • Suszony tymianek – 0,5 łyżeczki
  • Olej rzepakowy

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Kaszę mannę namoczyć w mleku. Pozostawić na około 15 minut. Następnie odcedzić. Łopatkę zmielić. Dodać podsmażoną cebulę oraz kaszę mannę. Dodać posiekany drobno czosnek oraz sól, pieprz, tymianek i jaja. Całość dokładnie wyrobić. Uformować klopsiki i obtoczyć w mące pszennej. Obsmażyć w oleju rzepakowym na złoty kolor. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Kurki dokładnie umyć, podsmażyć na maśle, aż będą miękkie, i pod koniec smażenia dodać odrobinę soli. Następnie dodać je do klopsików. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną i powoli dodać do całości, aby zagęścić powstały sos.

FARSZYNKI MAZURSKIE Z WIEPRZOWINĄ Z KASZĄ ORKISZOWĄ

Farszynki mazurskie z wieprzowiną z kaszą orkiszową
Farszynki mazurskie z wieprzowiną z kaszą orkiszową

– Warmińsko-mazurskie, czyli „zielone płuca” Polski, to region słynący głównie z potraw z grzybów oraz słodkowodnych ryb. W tym rejonie bardzo popularne są kasze: jęczmienna, gryczana czy nawet orkiszowa. A popularnym daniem są farszynki. To faszerowane placuszki z ziemniaków z dodatkiem wieprzowiny z kaszą orkiszową. Najlepiej podawać z dowolnym sosem śmietanowym. Niebo w gębie!
deklaruje ekspert.

Składniki:

  • Ziemniaki – 1 kg
  • Kasza orkiszowa – 150g
  • Mąka ziemniaczana – 250g
  • Łopatka wieprzowa – 250g
  • Smalec – do smażenia
  • Jaja – 4 szt.
  • Cebula – 2 szt.
  • Sól, pieprz
  • Masło – 1 łyżka
  • Szczypior – kilka gałązek

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę.

Farsz:

Kaszę orkiszową ugotować do miękkości około 25 minut. 2 jaja ugotować na twardo, wystudzić
i posiekać. Łopatkę wieprzową zmielić i podsmażyć na złoty kolor. Następnie doprawić solą i pieprzem. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Mięso wymieszać z ugotowaną kaszą owsianą, posiekanymi jajami i usmażoną cebulą. Doprawić farsz solą i pieprzem.

Ciasto:

Do ziemniaków dodać 2 jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawić solą. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto zrolować w wałek i pokroić na kawałki około 6-8 cm. Z każdej części uformować placek na dłoni i ułożyć pośrodku farsz. Następnie skleić ze sobą brzegi ciasta i uformować płaskie owalne kotleciki. Smażyć farszynki z obu stron na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.

O EKSPERCIE

Łukasz Konik

Łukasz Konik
Łukasz Konik

Kucharz, miłośnik żużla. Jedna z najciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej swojego pokolenia.

Kreatywny poszukiwacz niezwykłych smaków, eksperymentator, który pokazuje, że polska kuchnia nie musi być nudna. Urodził się w Gorzowie Wielkopolskim. Przygodę z gotowaniem rozpoczął w gorzowskim Technikum Gastronomicznym. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Zawodowe doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach oraz hotelach w kraju i poza jego granicami. Od kilku lat reprezentuje Polskę na arenie kulinarnej podczas targów międzynarodowych, m.in. w Indiach, Wietnamie, Tajlandii, Korei, Chinach, Dżakarcie, Tajwanie, Singapurze, gdzie promuje kuchnię polską. Wspólnie ze swoim kulinarnym teamem prowadzi warsztaty, pokazy, eventy, podczas których odkrywa tajniki kuchni. Na temat twórczego gotowania często wypowiada się na łamach gazet oraz w programach telewizyjnych. Wielki fan sportów motorowych. Autor książki „Kuchnia Regionów”. Znany widzom telewizyjnej dwójki z programów „Przepis dnia” i „Pytanie na Śniadanie”.

Więcej informacji o kampanii znajduje się tutaj:

http://www.lubiekasze.pl/

https://www.facebook.com/lubiekasze/

https://www.instagram.com/lubie_kasze/

Polecamy

okulary przeciwsłoneczne

Powiązane informacje

kasza jaglanakasza jaglana
Jaglanki, lemieszki, sójki, czyli tradycyjne dania z...
JAGLANKI, LEMIESZKI, SÓJKI, CZYLI TRADYCYJNE DANIA Z KASZĄ JAGLANĄ   Regionalne...
KawaKawa
Kawa jest jak religia - Międzynarodowy Dzień...
Na świecie wypija się około 400 miliardów filiżanek kawy rocznie....
Livigno – prawdziwe Eldorado dla narciarzy oferuje...
Wysoko w Alpach Lombardzkich, w urokliwej dolinie na wysokości 1.816...
Szczęśliwe dziewczynki z babcią zbierają liście i wkładają je do wiaderka w ogrodzie jesieniąSzczęśliwe dziewczynki z babcią zbierają liście i wkładają je do wiaderka w ogrodzie jesienią
Dziadkowie i Tygryski GOLD – z nimi...
Podobno w czasie deszczu dzieci się nudzą, a w listopadzie...
Świąteczny stół z widokiem na kawę z góryŚwiąteczny stół z widokiem na kawę z góry
Świąteczne rytuały i przesądy
Święta i Sylwester to czas, gdy magia jest bliżej nas...
Michał Fabiszewski-szef kuchniMichał Fabiszewski-szef kuchni
Przepisy szefa kuchni Michała Fabiszewskiego na dania...
Ziemniaki kulinarnie – w wyjątkowych potrawach w roli głównej Często występują...
Warszawa - Gwiazdy na uroczystej premierze Kulej. Dwie strony medaluWarszawa - Gwiazdy na uroczystej premierze Kulej. Dwie strony medalu
Gwiazdy na uroczystej premierze filmu „Kulej. Dwie...
W Warszawie odbyła się uroczysta premiera filmu „Kulej. Dwie strony...
Justyna Kowalczyk La SgambedaJustyna Kowalczyk La Sgambeda
La Sgambeda 2024. Czy na podium znów...
Zawody biegowe La Sgambeda organizowane od 34 lat w Livigno...
Jesień w Livigno. Włochy, EuropaJesień w Livigno. Włochy, Europa
Gdzie na urlop we wrześniu? Jesienny wypoczynek...
GDZIE NA URLOP WE WRZEŚNIU? JESIENNY WYPOCZYNEK W GÓRACH. Urlop we...
Zalety domowych treningówZalety domowych treningów
Bieżnia w domu – konsekwencja czy moda?
Bieżnia sprzyja systematyczności ćwiczeń! Czy motywacja, wytrwałość i umiejętność wprowadzania...
Czy meble kuchenne „szyte na miarę” mogą wygrać z masową produkcjąCzy meble kuchenne „szyte na miarę” mogą wygrać z masową produkcją
Czy meble kuchenne „szyte na miarę” mogą...
Kuchnia od wieków pełniła rolę serca domu. To tutaj gotuje...
Tygryski GOLD. Rodzina dziadkowie - seniorzy i dzieciTygryski GOLD. Rodzina dziadkowie - seniorzy i dzieci
Tygryski GOLD – chrupki z błonnikiem dla...
Idealne przekąski dla seniorów nie ist….. Oczywiście, że istnieją –...

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery − cztery =

Wszystkie produkty. Wszystkie ceny. W jednym miejscu.
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.