fot. A.Jasińska

Czy ziemniaki mogą być składnikiem diety osób z wyjątkowymi potrzebami dietetycznymi?

4 minutes, 30 seconds Read

Dietetyk omawia zasady komponowania posiłków z ziemniakami m.in. w przypadku cukrzycy, nadwagi i chorób układu pokarmowego

Sałatka z fasolką szparagową fot. A.Jasińska
fot. A.Jasińska

Ziemniaki to popularny składnik, który może znaleźć się w codziennym jadłospisie każdego z nas. Mogą je spożywać również osoby z określonymi dolegliwościami lub potrzebami dietetycznymi. O tym, jak je przyrządzać i jak najlepiej wykorzystać kartofle w diecie osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność, nadwagę i otyłość oraz choroby układu pokarmowego, by organizm skorzystał z ich zalet, mówi Ewa Trusewicz – dietetyk kliniczny i ekspertka kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Dieta redukcyjna i nadwaga lub otyłość

– Osoby, które przechodzą na dietę redukcyjną w celu zmniejszenia masy ciała bądź chorujące na nadwagę lub otyłość, często unikają ziemniaków z obawy przed wysoką zawartością węglowodanów. Jednak ziemniaki, szczególnie gotowane lub pieczone, mogą być zdrowym elementem diety, jeśli są przygotowywane bez tłustych dodatków. Kartofle są niskokaloryczne i mają wysoki indeks sytości, co jest bardzo ważne w diecie z ograniczeniami kalorycznymi – tłumaczy Ewa Trusewicz.

Z jakimi składnikami najlepiej łączyć ziemniaki w takim przypadku?

  • Z warzywami bogatymi w błonnik (np. brokuły, szpinak) dla zwiększenia sytości oraz z dodatkiem zdrowego tłuszczu (np. olej roślinny, orzechy).
  • Z białkiem (np. grillowana pierś z kurczaka lub ryba) oraz – dla zbalansowania posiłku – zdrowymi tłuszczami, np. olejem roślinnym.
  • Ziemniaki pieczone ze świeżymi ziołami, takimi jak rozmaryn czy tymianek, oraz czosnkiem, które dodają smaku bez dodatkowych kalorii.
  • Ziemniaki w wersji puree z dodatkiem niskotłuszczowego mleka i jogurtu.

A czego unikać w daniach z ziemniakami?

  • Tłustych sosów (np. majonezu, kremowych sosów), które znacząco zwiększają kaloryczność posiłków.
  • Przygotowywania ich w formie frytek lub chipsów, które są bogate w tłuszcze i kalorie.
  • Dużej ilości sera, boczku lub innych bogatych w tłuszcz dodatków.

 Cukrzyca i insulinooporność

– Dla osób z cukrzycą ważne jest kontrolowanie poziomu glukozy we krwi. Ziemniaki mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, ale sposób ich przygotowania i to, co do nich dodajemy, może znacząco obniżyć ładunek glikemiczny całego posiłku. Dodatkowo, jeśli ziemniaki ugotujemy, a następnie ostudzimy i przechowamy przez kilka godzin w lodówce, wytworzy się skrobia oporna, która nie jest rozkładana przez nasze enzymy trawienne. Dzięki temu zmniejszamy indeks glikemiczny ziemniaków, spowalniamy ich wchłanianie i redukujemy ich ogólną kaloryczność. W zamian otrzymujemy idealną pożywkę dla naszej mikrobioty jelitowej – przekonuje dietetyk.

Jak przygotować ziemniaki, gdy chorujemy na cukrzycę lub insulinooporność?

  • Ugotować w skórce lub upiec i spożywać na zimno z warzywami i źródłem białka oraz tłuszczu.
  • Podawać jako schłodzone w sałatkach z olejem roślinnym, która pomaga spowolnić wchłanianie glukozy.
  • W postaci pieczonych placków z mąką pełnoziarnistą, z sosem jogurtowym.
  • W sałatkach z dużą ilością zieleniny i warzyw, takich jak rukola, szpinak czy ogórki, które dodają objętości i zawierają błonnik, pomagając w kontroli glukozy.

W jakiej formie ziemniaków unikać?

  • Smażonych z dużą ilością białej mąki (np. w przypadku różnego rodzaju placków), co może powodować szybki wzrost poziomu glukozy we krwi.
  • Z sosami na bazie mąki, które mogą podnosić indeks glikemiczny posiłku.
  • W postaci puree bez żadnego dodatku warzyw lub białka i tłuszczu.

Choroby zapalne jelit

– Osoby cierpiące na choroby zapalne jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), mogą mieć problem z tolerancją pewnych pokarmów, zwłaszcza w ostrej fazie choroby. Ziemniaki są łatwostrawne, jeśli są odpowiednio przygotowane i nie fermentują w jelitach – wyjaśnia ekspertka.

Jakie będą najlepsze formy podania ziemniaków?

  • Ugotowane do miękkości i zmiksowane na puree z dodatkiem oleju lub małej ilości masła.
  • Upieczone bez skórki, aby zmniejszyć ilość błonnika, który może być trudniejszy do strawienia.
  • Gotowane i zmiksowane na kremową zupę z dodatkiem marchwi i dyni, które są delikatne dla jelit.

A jakich połączeń unikać, by nie podrażniać przewodu pokarmowego?

  • Ziemniaków podawanych z nasionami, orzechami lub surowymi warzywami.
  • Ziemniaków przyrządzanych z ostrymi przyprawami, takimi jak chili czy papryka.
  • Ziemniaków przygotowywanych z dużą ilością cebuli, czosnku lub warzyw kapustnych – bogatych
    w FODMAP (fermentowalne oligo-, di-, monosacharydy i poliole), które mogą wzmagać objawy.

– Kartofle mogą być wartościowym składnikiem diety osób z różnymi dolegliwościami, pod warunkiem, że są przygotowywane i łączone z innymi produktami w sposób przemyślany. Dobierając odpowiednie połączenia, można maksymalizować korzyści zdrowotne ziemniaków, jednocześnie minimalizując ryzyko pogorszenia stanu zdrowia – podsumowuje Ewa Trusewicz.

Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach:

www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

https://www.instagram.com/ziemniaki_czy_kartofle

https://www.tiktok.com/@ziemniaki_czy_kartofle

Polecamy

okulary przeciwsłoneczne

Powiązane informacje

Dietetyczka Małgorzata JackowskaDietetyczka Małgorzata Jackowska
Jak jedzą polskie dzieci i jak podejść...
O racjonalnym podejściu do żywienia najmłodszych okiem dietetyczki Małgorzaty Jackowskiej Statystyki...
Sałatka z kukurydząSałatka z kukurydzą
Jak mrozić, gotować i piec kukurydzę, by...
Porady specjalistki ds. żywienia Kukurydza ma wiele zalet. Ponad 60% ziarna...
DANACOL_Profilaktyka dla zdrowego sercaDANACOL_Profilaktyka dla zdrowego serca
Profilaktyka dla zdrowego serca. Sprawdź, jak często...
Cholesterol to związek lipidowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania...
Naleśniki jaglane. fot. Nasza KaszaNaleśniki jaglane. fot. Nasza Kasza
Kasza jaglana – sprzymierzeniec naszego zdrowia i...
Odpowiednia dla osób chorujących na celiakię i nietolerujących glutenu, pomaga...
GRENADYNA - nowość od HerbapoluGRENADYNA - nowość od Herbapolu
Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej...
GRENADYNA - nowość od Herbapolu Dzięki syropom, niezależnie od pory roku,...
Fundacja Nutricia Sterole RoślinneFundacja Nutricia Sterole Roślinne
Sterole roślinne: skuteczne wsparcie w redukcji wysokiego...
Wysoki poziom cholesterolu dotyka aż 67% Polaków powyżej 20. roku...
JabłkaJabłka
Co motywuje dzieci do zmian w diecie?
Dietetyczka Małgorzata Jackowska podpowiada, jak pomóc dziecku (i sobie) lepiej...
Serce jesieńSerce jesień
29 września, Światowy Dzień Serca
Serce pod kontrolą – Jak dbać o zdrowie serca na...
Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie kontynuuje realizację projektu Akademia Zdrowia 50Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie kontynuuje realizację projektu Akademia Zdrowia 50
Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie...
Zgodnie z zapowiedzią, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie...
Aktualnosci-TOP-10-wersja-ang-1200x628-pxAktualnosci-TOP-10-wersja-ang-1200x628-px
Znamy finalistów tegorocznej edycji międzynarodowego konkursu...
Trwa trzecia edycja międzynarodowego konkursu Instytutu Matki i Dziecka Mother...
Pestycydy w polskich miodachPestycydy w polskich miodach
Pestycydy w polskich miodach? Niestety, tak!. Substancje...
Substancje zakazane i niedopuszczalne stężenia toksycznych pestycydów - to znaleźli...
Pieprz CayennePieprz Cayenne
Pieprz cayenne, gdzie kupić?
Pieprz cayenne, znany również jako papryka cayenne, to popularna przyprawa...

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 + pięć =

Wszystkie produkty. Wszystkie ceny. W jednym miejscu.
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.