Jak mrozić, gotować i piec kukurydzę, by pozostała cennym źródłem witamin i składników mineralnych

3 minutes, 24 seconds Read

Porady specjalistki ds. żywienia

Kukurydza ma wiele zalet. Ponad 60% ziarna kukurydzy stanowią węglowodany złożone, które powinny być głównym źródłem energii w naszej codziennej diecie. Kukurydza to również bogactwo tak ważnego dla naszych jelit błonnika pokarmowego. Znajdziemy w niej witaminę B1 i kwas foliowy oraz witaminy A, D, E i K, wzmacniające pracę układu immunologicznego oraz krwiotwórczego. Kukurydza zawiera także selen – składnik mineralny o właściwościach antyoksydacyjnych, który pełni istotną funkcję w profilaktyce antynowotworowej, diecie sprzyjającej płodności oraz prawidłowej pracy tarczycy. Ponadto jest w niej sporo żelaza, potasu i magnezu. Jak przygotować kukurydzę, by zachować wszystkie jej właściwości odżywcze, podpowiada Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.

Jak wybrać świeżą kukurydzę?

Świeża kukurydza okryta jest jasnozielonymi liśćmi, zapewniającymi utrzymanie odpowiedniej wilgotności,
a wystające spod spodu długie włosy są śliskie. Jej ziarna powinny być gładkie, duże i ściśle do siebie przylegać. – Pożółkłe liście świadczą o tym, że kukurydza jest stara, a ziarna najprawdopodobniej twarde i niedobre w smaku. Przed kupnem kukurydzy warto odchylić nieco liście i sprawdzić, czy pod spodem kolba kukurydzy nie jest popsuta i nie zaczęły się procesy gnilne. Po zakupie świeże kolby kukurydzy można przechowywać w lodówce przez 2-3 doby – mówi Magdalena Czyrynda-Koleda.

Jak ugotować świeżą kukurydzę?

Kukurydzę dokładnie oczyszczamy z liści i włosów, odcinamy zdrewniały trzon i myjemy. Przed ugotowaniem warto pomoczyć ją godzinę w zimnej wodzie. Następnie wrzucamy kolbę do wrzącej wody i gotujemy około 15 minut. Nie solimy! Czas gotowania w dużej mierze zależy od wielkości kolby i świeżości kukurydzy. By uzyskać większy efekt chrupkości, warto dodać do wody, w której gotujemy kukurydzę, mleko w stosunku 1:1. – Podajmy ugotowaną kukurydzę z dodatkiem np. oleju rzepakowego lub masła. Wówczas lepiej wchłaniać się będą zawarte w kukurydzy witaminy A, D, E i K, rozpuszczalne w tłuszczach. Dla podkreślenia smaku można dodać świeże zioła, takie jak bazylia, oregano lub tymianek – radzi dietetyczka.

Jak upiec kukurydzę?

Zarówno gotowanie, jak i pieczenie to jedne ze zdrowszych technik kulinarnych. Do przygotowania dobrej pieczonej kukurydzy potrzebujemy świeżej kolby kukurydzy, tłuszczu, który podkreśli smak, ale przede wszystkim zwiększy przyswajalność luteiny i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, oraz ulubione dodatki. By ułatwić jedzenie kukurydzy po upieczeniu, wcześniej warto nadziać kawałki kukurydzy na wykałaczki wymoczone w chłodnej wodzie. – Obróbka termiczna, jak również proces przygotowania polegający na rozdrobnieniu produktu, wpływają pozytywnie na biodostępność karotenoidów, zawartych w kukurydzy, a przede wszystkim luteiny, przy jednoczesnym zachowaniu właściwości biologicznych – tłumaczy ekspertka.

Jak mrozić kukurydzę?

– Mrożenie to ten rodzaj obróbki technologicznej, który w przypadku kukurydzy czyni produkt jeszcze bardziej wartościowym. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Kalifornii, zawartość witaminy C w mrożonej kukurydzy była wyższa w porównaniu z surowym produktem – wyjaśnia Magdalena Czyrynda-Koleda.

Kukurydzę oczyszczamy z liści i włosów oraz odcinamy zdrewniały trzon. Kolby ustawiamy pionowo na desce i ostrym nożem odcinamy ziarna. Następnie ziarna blanszujemy, czyli zalewamy wrzątkiem, i pozostawiamy na około 1 minutę. Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zanurzamy ziarna w wodzie lodowatej, również na minutę. Gotowe ziarna osuszamy na ręczniku papierowym, przesypujemy do torebek i mrozimy. Dzięki takiemu działaniu kukurydza po wyjęciu z zamrażarki będzie wymagała krótszej obróbki termicznej, a ziarna nie ulegną deformacji.

Organizatorem kampanii promocyjno-edukacyjnej „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: https://www.kukurydzadlazdrowia.pl/ oraz na profilu: https://www.facebook.com/KukurydzaDlaZdrowia

Polecamy

okulary przeciwsłoneczne

Powiązane informacje

Fundacja Nutricia Sterole RoślinneFundacja Nutricia Sterole Roślinne
Sterole roślinne: skuteczne wsparcie w redukcji wysokiego...
Wysoki poziom cholesterolu dotyka aż 67% Polaków powyżej 20. roku...
DANACOL_Profilaktyka dla zdrowego sercaDANACOL_Profilaktyka dla zdrowego serca
Profilaktyka dla zdrowego serca. Sprawdź, jak często...
Cholesterol to związek lipidowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania...
Serce jesieńSerce jesień
29 września, Światowy Dzień Serca
Serce pod kontrolą – Jak dbać o zdrowie serca na...
Szczęśliwe dziewczynki z babcią zbierają liście i wkładają je do wiaderka w ogrodzie jesieniąSzczęśliwe dziewczynki z babcią zbierają liście i wkładają je do wiaderka w ogrodzie jesienią
Dziadkowie i Tygryski GOLD – z nimi...
Podobno w czasie deszczu dzieci się nudzą, a w listopadzie...
Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie kontynuuje realizację projektu Akademia Zdrowia 50Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie kontynuuje realizację projektu Akademia Zdrowia 50
Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie...
Zgodnie z zapowiedzią, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie...
JabłkaJabłka
Co motywuje dzieci do zmian w diecie?
Dietetyczka Małgorzata Jackowska podpowiada, jak pomóc dziecku (i sobie) lepiej...
Dietetyczka Małgorzata JackowskaDietetyczka Małgorzata Jackowska
Jak jedzą polskie dzieci i jak podejść...
O racjonalnym podejściu do żywienia najmłodszych okiem dietetyczki Małgorzaty Jackowskiej Statystyki...
Marieta MareckaMarieta Marecka
Ziemniaki na wigilijnym stole
Poznaj przepisy Mariety Mareckiej na wyjątkowe dania z kartoflami w...
Co powinno znaleźć się na talerzu twojego...
Ekspertki wyjaśniają krok po kroku W zdrowej diecie dzieci warto stawiać...
Jajka sadzone na pomidorach z kukurydząJajka sadzone na pomidorach z kukurydzą
Pomysły dietetyczki na śniadanie z kukurydzą i...
KUKURYDZA NA ŚNIADANIE? CZEMU NIE! Od niego zaczyna się poranek. Musi...
Pstrąg z kolbą kukurydzyPstrąg z kolbą kukurydzy
Z jakimi produktami łączyć kukurydzę i jej...
Z JAKIMI PRODUKTAMI ŁĄCZYĆ KUKURYDZĘ I JEJ ZIARNA, BY ZACHOWAŁA...
Naleśniki jaglane. fot. Nasza KaszaNaleśniki jaglane. fot. Nasza Kasza
Kasza jaglana – sprzymierzeniec naszego zdrowia i...
Odpowiednia dla osób chorujących na celiakię i nietolerujących glutenu, pomaga...

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 + czternaście =

Wszystkie produkty. Wszystkie ceny. W jednym miejscu.
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.