Zboża na słodko, czyli zdrowe desery dla dzieci – na jesienno-zimową porę

3 minutes, 59 seconds Read

Produkty zbożowe to istotny element jadłospisu zdrowego dziecka. Powinny one zajmować 1/4 jego talerza w każdym posiłku. Przetwory ze zbóż należy uwzględnić podczas śniadania, obiadu i kolacji. Zboża można podać również na podwieczorek – w formie pożywnego i odżywczego deseru. W ramach kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” proponujemy proste przepisy na smaczny i zdrowy poczęstunek dla najmłodszych.

OWSIANY MALINOWY PIECZONY NALEŚNIK

Autorka: @gotujmimatko

Składniki:

  • 170 g płatków owsianych górskich
  • 2 jajka L
  • 250 g malin (125 g do ciasta, 125 g na wierzch; mogą być mrożone)
  • 300 ml mleka krowiego 3,2% (można zamienić na napój owsiany)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Płatki owsiane zblenduj na mąkę w malakserze. Maliny dokładnie przepłucz. Do miski dodaj rozdrobnione płatki owsiane, jajka, połowę malin, mleko, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko zblenduj do uzyskania jednorodnej konsystencji. Blaszkę (30x20cm) wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. Na wierzchu rozłóż pozostałą część malin. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut (z włączonym termoobiegiem). Przepis jest odpowiedni dla dzieci 6. m.ż.+.

KAKAOWE MUFFINY Z ORZECHAMI

Kakaowe muffiny z orzechami
Kakaowe muffiny z orzechami

Autorzy: Sylwia i Piotr, @wspolniejemy.blw (www.wspolniejemyblw.pl)

Składniki (na 12 sztuk):

  • 300 g mąki żytniej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szt. jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 130 g oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 40 g orzechów (nerkowce 20 g, orzechy włoskie 20 g)

Przygotowanie:

Przygotujmy dwa naczynia. W pierwszej misce łączymy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej, miód i całość łączymy. Orzechy drobno siekamy. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy dokładnie do połączenia ciasta. Dodajemy orzechy. Gęstą masę przekładamy do foremek na muffiny (można użyć zarówno papierowych papilotek, jak i silikonowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, w trybie góra-dół. Muffiny wychodzą delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Dla starszych dzieci i rodziców można polać roztopioną czekoladą. Jeśli przygotowujemy muffiny dla niemowlaka, orzechy mielimy i pomijamy miód lub zastępujemy bananem bądź 4 zmiksowanymi daktylami.

JESIENNE CIASTECZKA OWSIANE

Owsiane ciasteczka
Owsiane ciasteczka

Autorka: @mamagotuje_blw

Składniki (na 5 ciastek):

  • 90 g płatków owsianych
  • pół banana
  • 60 g purée z dyni
  • 30 g masła orzechowego
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Banana rozgnieć widelcem. Dodaj do niego purée z dyni, masło orzechowe, cynamon i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj płatki, ponownie wymieszaj i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie uformuj ciasteczka. Układaj je na papierze do pieczenia i piecz w rozgrzanym na 180°C piekarniku przez 15-18 minut.

ORKISZOWE PLACKI TWAROGOWE Z JABŁKIEM

Orkiszowe placki twarogowe z jabłkiem
Orkiszowe placki twarogowe z jabłkiem

Autorka: @mamagotuje_blw

Składniki (na ok. 9 placków):

  • 1 jajko
  • 180-200 g startego na tarce jabłka (bez skórki)
  • 100 g tłustego twarogu
  • 75 g mąki orkiszowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj na gładką masę. Placki smaż na suchej patelni z dwóch stron. Podawaj po wystudzeniu – z masłem orzechowym, jogurtem i owocami.

OWSIANE MUFFINKI Z TARTYM JABŁKIEM

Owsiane muffinki z tartym jabłkiem
Owsiane muffinki z tartym jabłkiem

Autorka: Natalia Grozalska, @zakazanb

Składniki (na 7 muffinek):

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 100 g mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g jabłka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 daktyle (należy je wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić w niej na min. 15 minut)

Przygotowanie:

Do malaksera (możesz też użyć blendera, wtedy składniki wsyp do miski) dodaj płatki owsiane, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cynamon i daktyle. Zblenduj. Masa nie powinna być gładka, lecz grudkowata. Na koniec zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach i dodaj je do masy (nie odciskaj soku, dodaj razem z nim). Wszystko wymieszaj, a następnie przełóż masę do formy na muffinki i piecz w 180°C (termoobieg) przez 15 minut. Na wierzchu babeczek możesz ułożyć pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Muffinki przechowuj w lodówce. Są równie dobre na drugi dzień.

Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl oraz na profilach:

https://m.facebook.com/Glutenowy-zawr%C3%B3t-g%C5%82owy-obalamy-mity-potwierdzamy-fakty-108553361621363/

https://www.instagram.com/glutenowyzawrotglowy/

Polecamy

okulary przeciwsłoneczne

Powiązane informacje

JabłkaJabłka
Co motywuje dzieci do zmian w diecie?
Dietetyczka Małgorzata Jackowska podpowiada, jak pomóc dziecku (i sobie) lepiej...
Co powinno znaleźć się na talerzu twojego...
Ekspertki wyjaśniają krok po kroku W zdrowej diecie dzieci warto stawiać...
Dietetyczka Małgorzata JackowskaDietetyczka Małgorzata Jackowska
Jak jedzą polskie dzieci i jak podejść...
O racjonalnym podejściu do żywienia najmłodszych okiem dietetyczki Małgorzaty Jackowskiej Statystyki...
Świąteczne smaki Syberii. Jak kulinaria łączyły różne kultury.Świąteczne smaki Syberii. Jak kulinaria łączyły różne kultury.
Świąteczne smaki Syberii. Jak kulinaria łączyły różne...
Syberia – surowa kraina o ekstremalnym klimacie, gdzie zima zdaje...
Naleśniki jaglane. fot. Nasza KaszaNaleśniki jaglane. fot. Nasza Kasza
Kasza jaglana – sprzymierzeniec naszego zdrowia i...
Odpowiednia dla osób chorujących na celiakię i nietolerujących glutenu, pomaga...
Edward Trzeciakiewicz wariacja na temat pieroga ruskiegoEdward Trzeciakiewicz wariacja na temat pieroga ruskiego
Pierogi – smak tradycji, który łączy pokolenia...
Pierogi to symbol nie tylko polskiej kuchni, ale również świątecznej...
Sałatka z kukurydząSałatka z kukurydzą
Jak mrozić, gotować i piec kukurydzę, by...
Porady specjalistki ds. żywienia Kukurydza ma wiele zalet. Ponad 60% ziarna...
Tajskie żółte curry z kurczakiem i kukurydząTajskie żółte curry z kurczakiem i kukurydzą
Kukurydza na egzotyczną nutę – na poprawę...
Kukurydza jest rośliną o wyjątkowym znaczeniu w żywieniu człowieka. Jej...
Jajka sadzone na pomidorach z kukurydząJajka sadzone na pomidorach z kukurydzą
Pomysły dietetyczki na śniadanie z kukurydzą i...
KUKURYDZA NA ŚNIADANIE? CZEMU NIE! Od niego zaczyna się poranek. Musi...
Czy wafle podkarpackie mogą stać się symbolem regionu tak jak oscypek dla Podhala?Czy wafle podkarpackie mogą stać się symbolem regionu tak jak oscypek dla Podhala?
Czy wafle podkarpackie mogą stać się symbolem...
Symbole kulinarne odgrywają szczególną rolę w budowaniu tożsamości regionalnej. Wiele...
kasza jaglanakasza jaglana
Jaglanki, lemieszki, sójki, czyli tradycyjne dania z...
JAGLANKI, LEMIESZKI, SÓJKI, CZYLI TRADYCYJNE DANIA Z KASZĄ JAGLANĄ   Regionalne...
Michał Fabiszewski-szef kuchniMichał Fabiszewski-szef kuchni
Przepisy szefa kuchni Michała Fabiszewskiego na dania...
Ziemniaki kulinarnie – w wyjątkowych potrawach w roli głównej Często występują...

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

7 − 6 =

Wszystkie produkty. Wszystkie ceny. W jednym miejscu.
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.