Zboża na słodko, czyli zdrowe desery dla dzieci – na jesienno-zimową porę

Produkty zbożowe to istotny element jadłospisu zdrowego dziecka. Powinny one zajmować 1/4 jego talerza w każdym posiłku. Przetwory ze zbóż należy uwzględnić podczas śniadania, obiadu i kolacji. Zboża można podać również na podwieczorek – w formie pożywnego i odżywczego deseru. W ramach kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” proponujemy proste przepisy na smaczny i zdrowy poczęstunek dla najmłodszych.

OWSIANY MALINOWY PIECZONY NALEŚNIK

Autorka: @gotujmimatko

Składniki:

  • 170 g płatków owsianych górskich
  • 2 jajka L
  • 250 g malin (125 g do ciasta, 125 g na wierzch; mogą być mrożone)
  • 300 ml mleka krowiego 3,2% (można zamienić na napój owsiany)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Płatki owsiane zblenduj na mąkę w malakserze. Maliny dokładnie przepłucz. Do miski dodaj rozdrobnione płatki owsiane, jajka, połowę malin, mleko, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko zblenduj do uzyskania jednorodnej konsystencji. Blaszkę (30x20cm) wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. Na wierzchu rozłóż pozostałą część malin. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut (z włączonym termoobiegiem). Przepis jest odpowiedni dla dzieci 6. m.ż.+.

KAKAOWE MUFFINY Z ORZECHAMI

Kakaowe muffiny z orzechami
Kakaowe muffiny z orzechami

Autorzy: Sylwia i Piotr, @wspolniejemy.blw (www.wspolniejemyblw.pl)

Składniki (na 12 sztuk):

  • 300 g mąki żytniej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szt. jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 130 g oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 40 g orzechów (nerkowce 20 g, orzechy włoskie 20 g)

Przygotowanie:

Przygotujmy dwa naczynia. W pierwszej misce łączymy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej, miód i całość łączymy. Orzechy drobno siekamy. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy dokładnie do połączenia ciasta. Dodajemy orzechy. Gęstą masę przekładamy do foremek na muffiny (można użyć zarówno papierowych papilotek, jak i silikonowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, w trybie góra-dół. Muffiny wychodzą delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Dla starszych dzieci i rodziców można polać roztopioną czekoladą. Jeśli przygotowujemy muffiny dla niemowlaka, orzechy mielimy i pomijamy miód lub zastępujemy bananem bądź 4 zmiksowanymi daktylami.

JESIENNE CIASTECZKA OWSIANE

Owsiane ciasteczka
Owsiane ciasteczka

Autorka: @mamagotuje_blw

Składniki (na 5 ciastek):

  • 90 g płatków owsianych
  • pół banana
  • 60 g purée z dyni
  • 30 g masła orzechowego
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Banana rozgnieć widelcem. Dodaj do niego purée z dyni, masło orzechowe, cynamon i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj płatki, ponownie wymieszaj i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie uformuj ciasteczka. Układaj je na papierze do pieczenia i piecz w rozgrzanym na 180°C piekarniku przez 15-18 minut.

ORKISZOWE PLACKI TWAROGOWE Z JABŁKIEM

Orkiszowe placki twarogowe z jabłkiem
Orkiszowe placki twarogowe z jabłkiem

Autorka: @mamagotuje_blw

Składniki (na ok. 9 placków):

  • 1 jajko
  • 180-200 g startego na tarce jabłka (bez skórki)
  • 100 g tłustego twarogu
  • 75 g mąki orkiszowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj na gładką masę. Placki smaż na suchej patelni z dwóch stron. Podawaj po wystudzeniu – z masłem orzechowym, jogurtem i owocami.

OWSIANE MUFFINKI Z TARTYM JABŁKIEM

Owsiane muffinki z tartym jabłkiem
Owsiane muffinki z tartym jabłkiem

Autorka: Natalia Grozalska, @zakazanb

Składniki (na 7 muffinek):

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 100 g mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g jabłka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 daktyle (należy je wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić w niej na min. 15 minut)

Przygotowanie:

Do malaksera (możesz też użyć blendera, wtedy składniki wsyp do miski) dodaj płatki owsiane, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cynamon i daktyle. Zblenduj. Masa nie powinna być gładka, lecz grudkowata. Na koniec zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach i dodaj je do masy (nie odciskaj soku, dodaj razem z nim). Wszystko wymieszaj, a następnie przełóż masę do formy na muffinki i piecz w 180°C (termoobieg) przez 15 minut. Na wierzchu babeczek możesz ułożyć pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Muffinki przechowuj w lodówce. Są równie dobre na drugi dzień.

Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl oraz na profilach:

https://m.facebook.com/Glutenowy-zawr%C3%B3t-g%C5%82owy-obalamy-mity-potwierdzamy-fakty-108553361621363/

https://www.instagram.com/glutenowyzawrotglowy/

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polska, Podkarpackie, Rzeszów aktualności i wydarzenia. Film, kultura, przyroda i natura