Marieta Marecka

Ziemniaki na wigilijnym stole

5 minutes, 19 seconds Read

Poznaj przepisy Mariety Mareckiej na wyjątkowe dania z kartoflami w wersji świątecznej

Ziemniaki – nasze dobro narodowe i składnik wielu rodzimych potraw – to często jedynie dodatek to wigilijnych i świątecznych dań. Marieta Marecka – autorka książek o gotowaniu, prowadząca autorskie telewizyjne programy kulinarne i ekspertka kulinarna kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” przekonuje, że w czasie Bożego Narodzenia kartofle mogą pełnić rolę głównego bohatera. Niebanalna zapiekanka ziemniaczana w połączeniu z rybą i pomidorami, pyszne ziemniaki pieczone wypełnione sałatką ze śledziem, pachnąca tarta z grzybami doskonała i na ciepło, i na zimno – to łatwe w przygotowaniu dania, które zachwycą gości smakiem przy świątecznym stole.

Faszerowane ziemniaki z serem i śledziem

Ziemniaki faszerowane
Ziemniaki faszerowane

Ilość porcji: 4 (Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie)

Składniki:

  • 4 bardzo duże ziemniaki
  • 4-6 łyżek masła
  • Sól, pieprz
  • 2/3 szklanki startego sera żółtego

Ponadto:

  • 1 duże jabłko
  • 1/2 zielonej części pora
  • 4 ładne, wymoczone przez noc w wodzie śledzie a’la matjas
  • 3 łyżki gęstej śmietany 22%
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • Natka pietruszki

Ziemniaki szorujemy, suszymy, owijamy folią aluminiową każdy z osobna, układamy na blasze i wstawiamy do pieca nagrzanego do 250 stopni C na około 1,5 godziny. Pieczemy, aż nóż wbity w ziemniaka będzie gładko wchodził, a ziemniaki będą w środku miękkie. Następnie jabłka wraz ze skórką kroimy w drobniejszą kostkę, podobnie por, a pietruszkę szatkujemy drobno. Śledzia kroimy w grubszą kostkę, dodajemy do jabłek i pora, doprawiamy pieprzem, dodajemy majonez wymieszany ze śmietaną. Ziemniaki odwijamy z foli, układamy na talerzu, przecinamy na pół, ale tak, by nie rozerwać dolnej części skórki. Póki gorące, dodajemy do środka około 1-2 łyżki masła i sporą garść sera, doprawiamy porządnie solą. Szybkim ruchem łączymy, np. widelcem, miękkie wnętrze ziemniaka z masłem i serem, tak by powstała nam gładka, ciągnąca się masa. Nakładamy kopiastą porcję śledzia i serwujemy, póki gorące!

Rybna zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka
Zapiekanka

Ilość porcji: 4-6 (Czas przygotowania: 25 minut + pieczenie)

Składniki:

  • Ok. 1,2 kg ziemniaków
  • 400-500 g polędwicy z dorsza
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g mleka 3,2%
  • 3 jaja
  • 2 pomidory
  • 150 g wędzonego sera żółtego, np. rolady ustrzyckiej
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 czubata łyżka masła + do posmarowania formy
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz

Ziemniaki myjemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy w mundurkach 20 minut. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w talarki. Rybę kroimy w zgrabne kawałki, doprawiamy poszatkowanym koperkiem, solą i pieprzem. Formę do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Mleko łączymy ze śmietaną i jajami. Na dno naczynia do zapiekania kładziemy ściśle warstwę ziemniaków, układamy na nich rybę, podlewamy częścią masy jajecznej i obsypujemy połową sera. Przykrywamy talarkami z ziemniaków na przemian z półplasterkami pomidorów, polewamy pozostałą porcją masy jajecznej i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut, następnie przełączamy piec na grzałkę górną, podkręcamy temperaturę do 200-210 stopni C i pieczemy kolejne 25-30 minut aż do ładnego zrumienienia. Serwujemy na gorąco.

Tarta ziemniaczano-grzybowa

Tarta
Tarta

Ilość porcji: 6 (czas przygotowania: 20 minut + pieczenie)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • Ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jaja
  • 1/2 jasnej części pora
  • 6 kapeluszy suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki startego sera typu Bursztyn
  • Sól, pieprz
  • Gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy, aż stworzą grubą kruszonkę i zaczną się sklejać. Następnie przekładamy na stolnicę, krótko zagniatamy do sklejenia w kulę. Rozwałkowujemy na placek na lekko podsypanej mąką stolnicy lub przez kawałek folii spożywczej. Wykładamy ciastem formę do tarty i nakłuwamy gęsto. Na czas przygotowania farszu wstawiamy formę do lodówki. Grzyby moczymy przez noc, następnie odcedzamy, kroimy w paski. Por kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy grzyby i przesmażamy, aż odparuje woda. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i por, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy gałązki tymianku. Podsmażamy krótko, aż por zmięknie. Studzimy i przygotowujemy ziemniaki, krojąc je w grubsze plastry. Jaja łączymy ze śmietaną, mieszamy je dokładnie.  Na cieście rozkładamy plasterki ziemniaków, układamy grzyby, polewamy masą jajeczną, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, posypujemy serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni C na około 45-50 minut. Zjadamy na ciepło.

O ekspertce

Marieta „Maryś” Marecka

Prowadzi autorski program „ABC GOTOWANIA” oraz „365 Obiadów Mariety Mareckiej” na antenie Kuchnia+. Autorka książek. W październiku 2015 ukazała się jej pierwsza książka „ABC gotowania”. W 2016 pojawiła się na rynku część druga, a jesienią 2017 – kolejna, tym razem „ABC gotowania 3”.

Swoją kulinarną przygodę rozpoczęła udziałem w drugiej edycji programu „Gotuj o wszystko” w telewizji TVN. Potem zajęła drugie miejsce w programie „Warsztaty smaku Kuchni+ z Tomkiem Jakubiakiem”. Miała tam swój autorski odcinek „Warsztaty Smaku – Wyjadacze”.

Obecnie jest częstym gościem śniadaniowego programu Dzień Dobry TVN. Publikuje felietony i przepisy kulinarne w magazynach kobiecych oraz na portalach internetowych. Kolekcjonuje publikacje kulinarne. Zakochana w kuchni, przepisach, smakach, swoim mężu, synku, córce oraz w podróżach. W kuchni i w życiu nie znosi monotonii. Dlatego kulinarne warsztaty i spotkania z nią są energetyczne, błyskotliwe, interesujące. Można na nich poznać nie tylko ABC gotowania, ale także zarazić się od niej radością życia, miłością do kuchni i kulinarnych podróży.

Z wykształcenia jest magistrem zarządzania i marketingu, a pracę magisterską pisała o modzie na gotowanie.

Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach:

www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

https://www.instagram.com/ziemniaki_czy_kartofle

https://www.tiktok.com/@ziemniaki_czy_kartofle

Polecamy

okulary przeciwsłoneczne

Powiązane informacje

U nas Tłusty Czwartek, na wschodzie Tłusty...
Na czym polegają obchody Maslenicy? Gdy w Polsce zajadamy się pączkami,...
Złoto pod choinką. Jak król metali został jednym z symboli świąt.Złoto pod choinką. Jak król metali został jednym z symboli świąt.
Złoto pod choinką. Jak król metali został...
Złoto towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat – jako symbol władzy,...
Dietetyczka Małgorzata JackowskaDietetyczka Małgorzata Jackowska
Jak jedzą polskie dzieci i jak podejść...
O racjonalnym podejściu do żywienia najmłodszych okiem dietetyczki Małgorzaty Jackowskiej Statystyki...
Świąteczne smaki Syberii. Jak kulinaria łączyły różne kultury.Świąteczne smaki Syberii. Jak kulinaria łączyły różne kultury.
Świąteczne smaki Syberii. Jak kulinaria łączyły różne...
Syberia – surowa kraina o ekstremalnym klimacie, gdzie zima zdaje...
Sałatka z kukurydząSałatka z kukurydzą
Jak mrozić, gotować i piec kukurydzę, by...
Porady specjalistki ds. żywienia Kukurydza ma wiele zalet. Ponad 60% ziarna...
Naleśniki jaglane. fot. Nasza KaszaNaleśniki jaglane. fot. Nasza Kasza
Kasza jaglana – sprzymierzeniec naszego zdrowia i...
Odpowiednia dla osób chorujących na celiakię i nietolerujących glutenu, pomaga...
JabłkaJabłka
Co motywuje dzieci do zmian w diecie?
Dietetyczka Małgorzata Jackowska podpowiada, jak pomóc dziecku (i sobie) lepiej...
Michał Fabiszewski-szef kuchniMichał Fabiszewski-szef kuchni
Przepisy szefa kuchni Michała Fabiszewskiego na dania...
Ziemniaki kulinarnie – w wyjątkowych potrawach w roli głównej Często występują...
Edward Trzeciakiewicz wariacja na temat pieroga ruskiegoEdward Trzeciakiewicz wariacja na temat pieroga ruskiego
Pierogi – smak tradycji, który łączy pokolenia...
Pierogi to symbol nie tylko polskiej kuchni, ale również świątecznej...
Czy wafle podkarpackie mogą stać się symbolem regionu tak jak oscypek dla Podhala?Czy wafle podkarpackie mogą stać się symbolem regionu tak jak oscypek dla Podhala?
Czy wafle podkarpackie mogą stać się symbolem...
Symbole kulinarne odgrywają szczególną rolę w budowaniu tożsamości regionalnej. Wiele...
Owsiany malinowy pieczony naleśnikOwsiany malinowy pieczony naleśnik
Zboża na słodko, czyli zdrowe desery dla...
Produkty zbożowe to istotny element jadłospisu zdrowego dziecka. Powinny one...
Wakacje na cztery łapy – jak przygotować...
Podróżowanie ze zwierzętami to coraz częstszy wybór opiekunów, którzy traktują...

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy + dziesięć =

Wszystkie produkty. Wszystkie ceny. W jednym miejscu.
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.