Profilaktyka dla zdrowego serca. Sprawdź, jak często badać poziom cholesterolu

Cholesterol to związek lipidowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety jego nadmiar, a zwłaszcza tak zwanego „złego” cholesterolu LDL, może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, między innymi takich jak miażdżyca czy choroby sercowo-naczyniowe. Choć ten problem jest najczęściej kojarzony z osobami starszymi, to grupa ryzyka jest znacznie większa i dotyczy także młodych osób. Obecnie, w naszym kraju, ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, mierzy się aż 61% populacji powyżej 20 roku życia[1].

Cholesterol w naszym organizmie pełni bardzo ważną rolę i jest niezbędny między innymi do budowy błon komórkowych oraz produkcji niektórych hormonów. Jednakże może stać się groźny, gdy jego poziom w naszym organizmie jest zbyt wysoki.  Nieleczona hipercholesterolemia, czyli stan, w którym poziom cholesterolu we krwi utrzymuje się powyżej normy, prowadzi do rozwoju miażdżycy i chorób układu krążenia. Prawie połowa Polaków (48%) zdaje sobie sprawę z tego, jakie zagrożenia niesie za sobą zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Mimo to, wielu naszych rodaków, z obawy przed niekorzystnymi wynikami badań (36%) unika regularnych kontroli i działań profilaktycznych. Niestety, również osoby z cholesterolem powyżej normy, nie stosują się do wytycznych lekarzy i nie monitorują tych parametrów. Aż 47% z nich przyznało, że nie wykonuje badań ze strachu przed informacją o pogorszeniu się stanu zdrowia[2].

Badania profilaktyczne poziomu cholesterolu to kluczowy krok w ochronie swojego zdrowia. Cholesterol dzieli się na tzw. „dobry” czyli cholesterol HDL oraz „zły” czyli cholesterol LDL. Lipidogram to podstawowe badanie, które należy wykonać, aby określić poziom cholesterolu we krwi oraz innych lipidów. A więc, jak często powinniśmy go wykonywać? Każdy człowiek po 20. roku życia powinien zadbać o siebie i pamiętać o wykonywaniu profilaktycznych badań nawet raz do roku[3]. Dzięki takiej praktyce, istnieje możliwość szybkiej reakcji na różnego rodzaju zmiany zachodzące w organizmie i podejmowanie niezbędnych kroków w celu poprawy swojego stanu zdrowia.

Problem niezależny od wieku

– Z naszego ostatniego badania wynika, że osoby starsze wykazują większą wiedzę na temat przyczyn podwyższonego poziomu cholesterolu oraz znaczenia diety w jego kontrolowaniu. W przeciwieństwie do nich, młodsze pokolenie rzadziej interesuje się tym zagadnieniem i badaniem poziomu cholesterolu. Często uważają, że problem ich nie dotyczy, nie odczuwają potrzeby badania, gdyż nie widzą żadnych objawów, brakuje im czasu, a koszty uznają za zbyt wysokie. Świadomość konieczności wykonywania regularnych badań rośnie wraz z wiekiem, natomiast obawy o niekorzystne wyniki morfologii, częściej pojawiają się u osób w średnim wieku – podkreśla Katarzyna Toutounchi, dietetyk.

Aby zmniejszyć ryzyko problemów związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL w młodym wieku, należy zadbać o swój styl życia. Ważne jest, aby zdrowo się odżywiać, czyli zrezygnować z posiłków opierających się na produktach o wysokiej zawartości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz tych zawierających duże ilości kwasów tłuszczowych trans (np. słodyczy, żywności typu fast food, zupek w proszku), produktów ubogich w błonnik oraz żywności wysokoprzetworzonej. Należy pamiętać, że produkty roślinne są odpowiednie dla naszego organizmu i powinniśmy codziennie wzbogacać nimi swoją dietę, warto również włączać do diety oleje, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla naszego serca. Niezwykle ważne jest także zrezygnowanie z wszelkiego rodzaju używek jak alkohol czy nikotyna.

W profilaktyce cholesterolu – wiek bez znaczenia

Zarówno wśród młodych, jak i starszych osób, znajduje się grupa podwyższonego ryzyka, która powinna zadbać o siebie w znacznie większym stopniu. Do grupy z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych należą osoby:

  • powyżej 45. roku życia,
  • z nadwagą lub otyłością,
  • prowadzące siedzący tryb życia,
  • korzystające z wyrobów tytoniowych,
  • z cukrzycą lub nadciśnieniem tętniczym,
  • z rodzinną historią chorób sercowo-naczyniowych.

– Dla osób zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu, na sklepowych oraz aptecznych półkach, znajdują się produkty, takie jak Danacol i Danacol Plus*, które zawierają sterole roślinne obniżające poziom cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości steroli roślinnych, jogurt Danacol pomaga obniżyć poziom cholesterolu nawet o 10% w ciągu zaledwie 3 tygodni[4]. Umożliwia to dbanie o jego prawidłowy poziom – dodaje Katarzyna Toutounchi.

Brak objawów związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu sprawia, że wiele osób, szczególnie młodszych, nie widzi potrzeby jego badania. Stosowanie odpowiednich suplementów diety, takich jak Danacol Plus, wspiera proces obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, dzięki zawartym w nich sterolom roślinnym. Dla utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi kluczowa jest jednak zmiana stylu życia, w tym modyfikacja dotychczasowego żywienia. Podstawą jest także regularna aktywność fizyczna, która m.in. poprzez wsparcie w redukcji masy ciała, pomaga w zmniejszeniu stężenia cholesterolu.

Więcej informacji na temat steroli roślinnych znajduje się na stronie: https://danacol.pl/produkty/sterole-roslinne/ 

Ważne informacje: Produkty nie są przeznaczone dla osób, które nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Należy unikać spożycia dodatku steroli roślinnych w ilościach większych niż 3 g/dobę. Pacjenci zażywający leki na obniżenie stężenia cholesterolu powinni spożywać produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza. Produkty mogą nie być odpowiednie do stosowania u kobiet w ciąży lub karmiących piersią oraz u dzieci w wieku poniżej 5 lat. Produkty Danacol i Danacol Plus należy stosować jako części zróżnicowanej i zbilansowanej diety, która obejmuje regularne spożywanie owoców i warzyw, aby utrzymać poziom karotenoidów.

*Danacol Plus suplement diety. Zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia mają istotne znaczenie.

[1] Pająk A i wsp. Changes in the prevalence, treatment, and control of hypercholesterolemia and other dyslipidemias over 10 years in Poland: the WOBASZ study. Pol Arch Med Wewn. 2016; 126 (9): 642-652.

[2] Metoda badawcza: Badanie internetowe CAWI z wykorzystaniem panelu SWpanel.pl. Próba badawcza: kobiety i mężczyźni powyżej 18 roku życia oraz osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. W ramach badania przeprowadzono 1010 ankiet z respondentami z panelu SW Research. Termin realizacji badania: 26/06 – 03/07.2024.

[3] Polskie Towarzystwo Lipidologiczne. (2021). Wytyczne PTL 2021 – Wersja Pre-Print. Pobrano z: https://ptlipid.pl/wp-content/uploads/2021/09/Wytyczne-PTL2021_Wersja-Pre-Print.pdf.

[4] Udowodniono, że sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku spożywania 1,5–3 g steroli roślinnych dziennie. Dzienne spożycie 1,5-2,4 g steroli roślinnych obniża poziom cholesterolu o 7-10 % w ciągu 2-3 tygodni. Obniżenie poziomu cholesterolu do -10 % w 3 tygodnie dotyczy jogurtu pitnego Danacol.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polska, Podkarpackie, Rzeszów aktualności i wydarzenia. Film, kultura, przyroda i natura