Produkty zbożowe to istotny element jadłospisu zdrowego dziecka. Powinny one zajmować 1/4 jego talerza w każdym posiłku. Przetwory ze zbóż należy uwzględnić podczas śniadania, obiadu i kolacji. Zboża można podać również na podwieczorek – w formie pożywnego i odżywczego deseru. W ramach kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” proponujemy proste przepisy na smaczny i zdrowy poczęstunek dla najmłodszych.
OWSIANY MALINOWY PIECZONY NALEŚNIK
Autorka: @gotujmimatko
Składniki:
- 170 g płatków owsianych górskich
- 2 jajka L
- 250 g malin (125 g do ciasta, 125 g na wierzch; mogą być mrożone)
- 300 ml mleka krowiego 3,2% (można zamienić na napój owsiany)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Płatki owsiane zblenduj na mąkę w malakserze. Maliny dokładnie przepłucz. Do miski dodaj rozdrobnione płatki owsiane, jajka, połowę malin, mleko, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko zblenduj do uzyskania jednorodnej konsystencji. Blaszkę (30x20cm) wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. Na wierzchu rozłóż pozostałą część malin. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut (z włączonym termoobiegiem). Przepis jest odpowiedni dla dzieci 6. m.ż.+.
KAKAOWE MUFFINY Z ORZECHAMI
Autorzy: Sylwia i Piotr, @wspolniejemy.blw (www.wspolniejemyblw.pl)
Składniki (na 12 sztuk):
- 300 g mąki żytniej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szt. jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 130 g oleju
- 2 łyżki miodu
- 40 g orzechów (nerkowce 20 g, orzechy włoskie 20 g)
Przygotowanie:
Przygotujmy dwa naczynia. W pierwszej misce łączymy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej, miód i całość łączymy. Orzechy drobno siekamy. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy dokładnie do połączenia ciasta. Dodajemy orzechy. Gęstą masę przekładamy do foremek na muffiny (można użyć zarówno papierowych papilotek, jak i silikonowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, w trybie góra-dół. Muffiny wychodzą delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Dla starszych dzieci i rodziców można polać roztopioną czekoladą. Jeśli przygotowujemy muffiny dla niemowlaka, orzechy mielimy i pomijamy miód lub zastępujemy bananem bądź 4 zmiksowanymi daktylami.
JESIENNE CIASTECZKA OWSIANE
Autorka: @mamagotuje_blw
Składniki (na 5 ciastek):
- 90 g płatków owsianych
- pół banana
- 60 g purée z dyni
- 30 g masła orzechowego
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Banana rozgnieć widelcem. Dodaj do niego purée z dyni, masło orzechowe, cynamon i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj płatki, ponownie wymieszaj i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie uformuj ciasteczka. Układaj je na papierze do pieczenia i piecz w rozgrzanym na 180°C piekarniku przez 15-18 minut.
ORKISZOWE PLACKI TWAROGOWE Z JABŁKIEM
Autorka: @mamagotuje_blw
Składniki (na ok. 9 placków):
- 1 jajko
- 180-200 g startego na tarce jabłka (bez skórki)
- 100 g tłustego twarogu
- 75 g mąki orkiszowej
- szczypta proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj na gładką masę. Placki smaż na suchej patelni z dwóch stron. Podawaj po wystudzeniu – z masłem orzechowym, jogurtem i owocami.
OWSIANE MUFFINKI Z TARTYM JABŁKIEM
Autorka: Natalia Grozalska, @zakazanb
Składniki (na 7 muffinek):
- 100 g płatków owsianych górskich
- 100 g mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g jabłka
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 daktyle (należy je wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić w niej na min. 15 minut)
Przygotowanie:
Do malaksera (możesz też użyć blendera, wtedy składniki wsyp do miski) dodaj płatki owsiane, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cynamon i daktyle. Zblenduj. Masa nie powinna być gładka, lecz grudkowata. Na koniec zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach i dodaj je do masy (nie odciskaj soku, dodaj razem z nim). Wszystko wymieszaj, a następnie przełóż masę do formy na muffinki i piecz w 180°C (termoobieg) przez 15 minut. Na wierzchu babeczek możesz ułożyć pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Muffinki przechowuj w lodówce. Są równie dobre na drugi dzień.
Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl oraz na profilach:
https://www.instagram.com/glutenowyzawrotglowy/