Ziemniaki na wigilijnym stole

Poznaj przepisy Mariety Mareckiej na wyjątkowe dania z kartoflami w wersji świątecznej

Ziemniaki – nasze dobro narodowe i składnik wielu rodzimych potraw – to często jedynie dodatek to wigilijnych i świątecznych dań. Marieta Marecka – autorka książek o gotowaniu, prowadząca autorskie telewizyjne programy kulinarne i ekspertka kulinarna kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” przekonuje, że w czasie Bożego Narodzenia kartofle mogą pełnić rolę głównego bohatera. Niebanalna zapiekanka ziemniaczana w połączeniu z rybą i pomidorami, pyszne ziemniaki pieczone wypełnione sałatką ze śledziem, pachnąca tarta z grzybami doskonała i na ciepło, i na zimno – to łatwe w przygotowaniu dania, które zachwycą gości smakiem przy świątecznym stole.

Faszerowane ziemniaki z serem i śledziem

Ziemniaki faszerowane
Ziemniaki faszerowane

Ilość porcji: 4 (Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie)

Składniki:

  • 4 bardzo duże ziemniaki
  • 4-6 łyżek masła
  • Sól, pieprz
  • 2/3 szklanki startego sera żółtego

Ponadto:

  • 1 duże jabłko
  • 1/2 zielonej części pora
  • 4 ładne, wymoczone przez noc w wodzie śledzie a’la matjas
  • 3 łyżki gęstej śmietany 22%
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • Natka pietruszki

Ziemniaki szorujemy, suszymy, owijamy folią aluminiową każdy z osobna, układamy na blasze i wstawiamy do pieca nagrzanego do 250 stopni C na około 1,5 godziny. Pieczemy, aż nóż wbity w ziemniaka będzie gładko wchodził, a ziemniaki będą w środku miękkie. Następnie jabłka wraz ze skórką kroimy w drobniejszą kostkę, podobnie por, a pietruszkę szatkujemy drobno. Śledzia kroimy w grubszą kostkę, dodajemy do jabłek i pora, doprawiamy pieprzem, dodajemy majonez wymieszany ze śmietaną. Ziemniaki odwijamy z foli, układamy na talerzu, przecinamy na pół, ale tak, by nie rozerwać dolnej części skórki. Póki gorące, dodajemy do środka około 1-2 łyżki masła i sporą garść sera, doprawiamy porządnie solą. Szybkim ruchem łączymy, np. widelcem, miękkie wnętrze ziemniaka z masłem i serem, tak by powstała nam gładka, ciągnąca się masa. Nakładamy kopiastą porcję śledzia i serwujemy, póki gorące!

Rybna zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka
Zapiekanka

Ilość porcji: 4-6 (Czas przygotowania: 25 minut + pieczenie)

Składniki:

  • Ok. 1,2 kg ziemniaków
  • 400-500 g polędwicy z dorsza
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g mleka 3,2%
  • 3 jaja
  • 2 pomidory
  • 150 g wędzonego sera żółtego, np. rolady ustrzyckiej
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 czubata łyżka masła + do posmarowania formy
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz

Ziemniaki myjemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy w mundurkach 20 minut. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w talarki. Rybę kroimy w zgrabne kawałki, doprawiamy poszatkowanym koperkiem, solą i pieprzem. Formę do zapiekania smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Mleko łączymy ze śmietaną i jajami. Na dno naczynia do zapiekania kładziemy ściśle warstwę ziemniaków, układamy na nich rybę, podlewamy częścią masy jajecznej i obsypujemy połową sera. Przykrywamy talarkami z ziemniaków na przemian z półplasterkami pomidorów, polewamy pozostałą porcją masy jajecznej i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut, następnie przełączamy piec na grzałkę górną, podkręcamy temperaturę do 200-210 stopni C i pieczemy kolejne 25-30 minut aż do ładnego zrumienienia. Serwujemy na gorąco.

Tarta ziemniaczano-grzybowa

Tarta
Tarta

Ilość porcji: 6 (czas przygotowania: 20 minut + pieczenie)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • Ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jaja
  • 1/2 jasnej części pora
  • 6 kapeluszy suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki startego sera typu Bursztyn
  • Sól, pieprz
  • Gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka masła

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy, aż stworzą grubą kruszonkę i zaczną się sklejać. Następnie przekładamy na stolnicę, krótko zagniatamy do sklejenia w kulę. Rozwałkowujemy na placek na lekko podsypanej mąką stolnicy lub przez kawałek folii spożywczej. Wykładamy ciastem formę do tarty i nakłuwamy gęsto. Na czas przygotowania farszu wstawiamy formę do lodówki. Grzyby moczymy przez noc, następnie odcedzamy, kroimy w paski. Por kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy grzyby i przesmażamy, aż odparuje woda. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i por, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy gałązki tymianku. Podsmażamy krótko, aż por zmięknie. Studzimy i przygotowujemy ziemniaki, krojąc je w grubsze plastry. Jaja łączymy ze śmietaną, mieszamy je dokładnie.  Na cieście rozkładamy plasterki ziemniaków, układamy grzyby, polewamy masą jajeczną, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, posypujemy serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni C na około 45-50 minut. Zjadamy na ciepło.

O ekspertce

Marieta „Maryś” Marecka

Prowadzi autorski program „ABC GOTOWANIA” oraz „365 Obiadów Mariety Mareckiej” na antenie Kuchnia+. Autorka książek. W październiku 2015 ukazała się jej pierwsza książka „ABC gotowania”. W 2016 pojawiła się na rynku część druga, a jesienią 2017 – kolejna, tym razem „ABC gotowania 3”.

Swoją kulinarną przygodę rozpoczęła udziałem w drugiej edycji programu „Gotuj o wszystko” w telewizji TVN. Potem zajęła drugie miejsce w programie „Warsztaty smaku Kuchni+ z Tomkiem Jakubiakiem”. Miała tam swój autorski odcinek „Warsztaty Smaku – Wyjadacze”.

Obecnie jest częstym gościem śniadaniowego programu Dzień Dobry TVN. Publikuje felietony i przepisy kulinarne w magazynach kobiecych oraz na portalach internetowych. Kolekcjonuje publikacje kulinarne. Zakochana w kuchni, przepisach, smakach, swoim mężu, synku, córce oraz w podróżach. W kuchni i w życiu nie znosi monotonii. Dlatego kulinarne warsztaty i spotkania z nią są energetyczne, błyskotliwe, interesujące. Można na nich poznać nie tylko ABC gotowania, ale także zarazić się od niej radością życia, miłością do kuchni i kulinarnych podróży.

Z wykształcenia jest magistrem zarządzania i marketingu, a pracę magisterską pisała o modzie na gotowanie.

Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach:

www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

https://www.instagram.com/ziemniaki_czy_kartofle

https://www.tiktok.com/@ziemniaki_czy_kartofle

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polska, Podkarpackie, Rzeszów aktualności i wydarzenia. Film, kultura, przyroda i natura